GLAVNI ODBOR SDP RASPRAVLJAO CIJELI DAN: Na kraju glasanjem 61:31 odlučeno – neće u koaliciju sa SDA

DP BiH neće koalirati sa SDA, odlučeno je večeras na Glavnom odboru ove stranke

Protiv koalicije sa SDA glasala su nakon maratonske sjednice 61 člana Glavnog odbora SDP-a.

Na današnjoj sjednici 31 član GO glasao je za koaliciju, a šest članova Glavnog odbora bilo je suzdržano.

– Glavni odbor SDP-a smatra da je SDA urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a u vlast na federalnom i državnom nivou presudnom podrškom izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda u FBiH. SDA je sve vrijeme igrala dvostruku igru pozivajući BH blok da štiti državu, a u isto vrijeme stalno jačala poziciju HDZ-a i SNSD-a – kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Glavni odbor SDP-a zadužio je Predsjedništvo stranke da pokrene pitanje formaliziranja Bh. bloka i ujedinjenja lijevo orijentiranih političkih partija.

Na pitanje o tuzlanskom odboru SDP-a, iz kojeg je ranije rečeno da žele u koaliciju sa SDA, Nikšić je kazao da su se i članovi stranke iz TK izjasnili na Glavnom odboru te da odluke donesene na GO obavezuju sve kantonalne odbore SDP-a.

– Ova odluka ne može dovesti do podjela unutar SDP-a. Nažalost, potpuno smo svjesni činjenice da ovakvom odlukom kažnjavamo našu organizaciju u Tuzli. Ali u TK je polarizovana situacija, imamo Bh. blok koji ima 15 zastupnika, SDA i SBiH sa 11 zastupnika i blok PDA sa devet zastupnika. To je vrlo teška situacija. Ipak, Glavni odbor je smatrao da ne trebamo odustati od svojih principa – rekao je Nikšić.

Odbijen zahtjev za glasanje o povjerenju trojici mladih članova

Na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, koja se danas održava u sjedištu te stranke, odbijen je prijedlog da se u dnevni red uvrsti izjašnjavanje o povjerenju rukovodstvu Glavnog odbora SDP-a na čijem je čelu Saša Magazinović.

Slični članci

Taj prijedlog podržalo je samo 18 od 103 prisutna člana Glavnog odbora SDP-a.

Većina je odbila da uopće razmatra ostavke predsjednika Glavnog odbora SDP-a Saše Magazinovića i potpredsjednika Glavnog odbora Ivana Bobana, Vojina Mijatovića, Marine Mujkanović, Albina Muslića, Azre Okić i Zekerijaha Osmića.

Članovi Glavnog odbora SDP BiH na sjednici razmatraju aktuelnu političku situaciju i implementaciju izbornih rezultata.

Lagumđija držao govor 40 minuta

Lagumdžija se obratio članovima GO govorom koji je trajao 40 minuta. Optužio je trojicu mladih članova GO da su krivci za izborni poraz.
Ubrzo nakon toga član Glavnog odbora SDP-a i bivši predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija zatražio je da se do kraja zasjedanja Glavni odbor izjasni o smjenama Saše Magazinovića, generalnog sekretara SDP-a Irfana Čengića i političkog direktora Damira Mašića. Većina se nije složila sa njim.

Prostak Damir Nikšić otjeran sa sjednice

Nikšić je u video snimku nagovijestio da će otići na sjednicu Glavnog odbora i nešto napraviti, a zbog činjenice da je, kako je rekao, Zlatko Lagumdžija pokušao napraviti prevrat i izbaciti “mladu raju, Sašu Magazinovića, Irfana Čengića i druge”.

“Izbačen sam. Došlo je do frke. Malo je došlo do tuče. Desilo se to za vrijeme govora Denisa Bećirovića. Bećirović je rekao da za vrijeme izborne kampanje nije govorio da neće sa ovim ili sa onim, a evo sada neću sa SDA principijelno, a oni koji su govorili da neće sa SDA, sada hoće”, ispričao je bijesni i primitivni Nikšić, ljut što nije po njegovom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.