FRANCUSKA U STRAHU OD NOVIH SUBOTNJIH NEMIRA: Sudovi oštro kažnjavaju demonstrante, opozicija bi proglasila vanredno stanje

Francuska strahuje od nasilja do kojeg bi moglo doći u subotu i poziva na smirivanje stanja, objavila je u srijedu navečer Elizejska palača.

“Imamo razloga sumnjati da bi moglo doći do velikog nasilja”, objavio je ured francuskog predsjednika, dok se povećavaju pozivi za nove prosvjede “žutih prsluka” posvuda širom Francuske.

Predsjednik Emmanuel Macron zatražio je u srijedu od političkih i sindikalnih dužnosnika da upute poziv na smirivanje stanja.

U zraku se osjeća zebnja francuskih vlasti pred mogućnošću novog dana nasilja u središtu francuske prijestolnice, koja je još uvijek pod šokom nakon prosvjeda prošle subote, piše agencija France presse.

Slike nasilja na ulicama Pariza, najgoreg u posljednjih 50 godina, obišle su svijet, te pogodile francusko gospodarstvo i turizam.

“Predsjednik Republike zatražio je od političkih snaga, sindikalnih snaga, poslodavaca, da upute jasan i eksplicitan poziv na mir”, rekao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux, prenoseći riječi francuskog predsjednika sa sjednice vlade.

Po glasnogovorniku, taj je poziv upućen “onima koji su pokazali cinizam, oportunizam.. Nije ih potrebno  imenovati. Oni se prepoznaju”.

“Na kocki je sigurnost Francuza i naših institucija. Ovdje pozivam na odgovornost”, rekao je u srijedu premijer Edouard Philippe pred Nacionalnom skupštinom.

Premijer je također objavio da je vlada predsjednika Macrona odustala od uvođenja poreza na gorivo, suočena s masovnim prosvjedima zbog porasta životnih troškova diljem Francuske.

Slični članci

Takozvani pokret “žutih prsluka”, počeo je 17. novembra kao protest organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te protestuju protiv vladina pritiska na kućanstva Macronovim porezom na gorivo.

Međutim, u prošla tri tjedna, prosvjedi su prerasli u šire antimacronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima.

Proširili su se i na srednjoškolce koji traže reformu mature, a prosvjede su najavili i poljoprivrednici.

Pokret „žutih prsluka” izrastao je na frustraciji građana povećanjem trošarina na gorivo i u međuvremenu se proširio, nošen nezadovoljstvom zbog povećanja troškova života i percipiranim Macronovim zanemarivanjem problema s kojima se suočavaju ruralni dijelovi Francuske i mali gradovi.

Vođa najveće francuske opozicione stranke zatražio je u srijedu da se uvede vanredno stanje u zemlji jer se u subotu očekuju novi protesti “žutih prsluka”.

“To bi osiguralo zaštitu za snage sigurnosti i omogućilo bi nam da zaštitimo one koji žele mirno prosvjedovati a da ne postanu taoci”, rekao je Lauren Wauquiez, čelnik konzervativne stranke Republikanci, za televizijsku postaju France 2.

“Ne želim da naša zemlja utone u haos”, dodao je, nekoliko dana nakon što su protesti u središtu Pariza prerasli u nasilje drugu sedmicu zaredom.

Prosvjedi traju već gotovo tri sedmice širom zemlje, a izazvani su nezadovoljstvom građana zbog najave uvođenja viših poreza na gorivo te općenito teškog života.

Premijer Edouard Philippe objavio je u utorak da će se uvođenje povećanja poreza odgoditi za šest mjeseci dok traju konzultacije koje je Macron obećao.

“Francuzi ne žele taj porez. Njegovo odgađanje za šest mjeseci nema smisla, mora se od njega odustati”, rekao je Wauquiez.

Dvojica francuskih demonstranta, od 19 i 22 godine starosti, osuđeni su danas na šest i osam mjeseci zatvora, jer su na protestima “žutih prsluka”, u subotu u Turu, na policajce bacali projektile, ali i boce sa kiselinom.

Dvojica demonstranta su krivično gonjena zbog “nasilja nad osobama kojima su zadatak povjerile državne vlasti”, javljaju francuski mediji.

Ti demonstranti su uhapšeni u subotu nakon što su policajce gađali kamenicama i bocama sa kiselinom i aluminijumom “kako bi proizveli buku i dim”, kako je jedan od njih priznao tokom suđenja.

Presuda je izrečena na hitnom ročištu, navodi “Figaro”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.