FORTO I KONAKOVIĆ TROŠE KAO DA SUTRA NE POSTOJI: Kanton Sarajevo se zadužuje za novih 25 miliona KM

Ovo što je ova Vlada KS spiskala za nekih pola godine kako su zasjeli, prethodna nije potrošila za 4 godine. Znaju da neće dugo ostati na vlasti pa žele da narednoj ostave dugove, ali u stvari oni zadužuju nas i narednu generaciju Sarajlija i baš ih briga. Elmedin Konaković je povećao vlastiti diskrecioni fond za sedam puta i sada ima pravo da od čibuka dijeli novac poreskih obveznika u godišnjem iznosu od 200 hiljada maraka što je apsolutno najveći diskrecioni fond bilo kojeg političara u državi

Uprkos tome što je budžet Sarajevskog kantona najveći u Federeciji (među deset kantona), aktuelna kantonalna vlast koju čine šest stranaka, odlučila je podići komercijani kredit u iznosu od 25 miliona KM kod Razvojne banke FBiH.

Prema riječima ministra finansija Kantona Sarajevo Amela Kovačevića zajam je osiguran pod povoljnom godišnjom stopom povrata od 2,5% i rokom dospijeća od 12 godina, uključujući jednogodišnji grace period.

Kako je rekao kreditom će se finansirati rješavanje imovinsko-pravnih pitanja za izgradnju linkova gradskog prijevoza, projekt kliničkog centra, kao i razne projekte akademije i javnih škola na teritoriji kantona, mada nije jasno jesu li te stavke bile planirane u budžetu za 2019. godinu.

Slični članci

Nedavno su mediji pisali da je predsjednik skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković povećao vlastiti diskrecioni fond za sedam puta i sada ima pravo da od čibuka dijeli novac poreskih obveznika u godišnjem iznosu od 200 hiljada maraka što je apsolutno najveći diskrecioni fond bilo kojeg političara u državi.

Očito je Kantonalni budžet koji iznosi skoro milijardu KM loše planiran. Očigledno su stranački apetiti veći od realnih mogućnosti pa je Kantonalna vlada krenula najgorim mogućim putem: umjesto da kreše nepotrebne troškove, kakav je i pomenuti Konakovićev diskrecioni fond, i uskladi troškove sa realnim prihodima, kantonalna vlast je odlučila povećati prohodovnu stranu budžeta po cijenu kreditnog zaduživanja. (S.B.)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.