FK VELEŽ ZAPREPAŠTEN: Po čijem nalogu radi Komisija za suce FS Federacije BiH?!

Da imate digniteta i morala utakmica u Goraždu bi morala biti ponovljena, a djelioci pravde udaljeni doživotno iz arbitraže, poručili su danas iz Fudbalskog kluba Velež članovima Komisije za suce i suđenje Nogometnog saveza Federacije BiH

Iz Fudbalskog kluba Velež reagovali su i danas nakon što su prošlog vikenda u 17. kolu Prve lige Federacije BiH poraženi od Goražda, rezultatom 0:1, u utakmici u kojoj je sudija Kenan Bajraktarević iz Orašja, sa saradnicima Marijom Grgićem i Filipom Jurićem, napravio brojne greške na štetu Mostaraca, što se moglo vidjeti na mnogim video snimcima objavljenim proteklih dana u elektronskim medijima.

Međutim, Komisija za suce i suđenje Nogometnog saveza Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici nije kaznila sudije, konstatovala je da su uočene određene greške, te optužila medije ”za pritisak”. Pored toga, danas su nagradili Bajraktarevića delegiravši ga za četvrtog sudiju subotnje utakmice 18. kola Prve lige F BiH koju će u Gračanici igrati Bratstvo i Rudar iz Kaknja.

”Iako je većina medija prenijela informaciju kako se utakmica između FK Goražde i FK Velež neće ponavljati, mi nismo dobili zvaničnu odluku niti bilo kakav dopis od pomenute komisije. Ovo je još samo jedan dokaz o neozbiljnosti rada tijela koje bi trebalo dijeliti pravdu na zelenim terenima. Moramo iskazati sumnju u njihove namjere i uputiti im javno pitanje za čije interese rade? Da li svoje odluke donose danima prije u kafanama na kojima ‘završavaju poslove”, saopšteno je danas iz FK Velež.

Čelnici ”rođenih” ističu, ”sa potpunim pravom se uvukla sumnja u navijače i sve one kojima je Velež najvažnija stvar u životu”.

”Ako imate časti i dostojanstva udostojite se poslati nam zvaničnu odluku. Znamo njen ishod jer da imate digniteta i morala utakmica u Goraždu bi morala biti ponovljena, a djelioci pravde udaljeni doživotno iz arbitraže. Prevarili ste se ako mislite da ste nas pokolebali, mi sigurno odustati nećemo”, naglasili su iz FK Velež, prenosi Anadolu Agency (AA).

FS BiH okrivio FS Federacije, pljušte ostavke, sudija Bajraktarević nagrađen novim delegiranjem

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) objavio je danas saopštenje za javnost u kojem je istaknuto da žale zbog dešavanja na utakmici 17. kola Prve lige Federacije BiH u kojoj je Velež pod sumnjivim okolnostima poražen u Goraždu, rezultatom 0:1.

“N/FS BiH izražava iskreno žaljenje zbog dešavanja na utakmici 17. kola Prve lige FBiH: FK Goražde-FK Velež, i ujedno ističe da je Nogometni savez Federacije BiH isključivo i jedino nadležan i odgovoran za organizaciju i vođenje svih segmenata takmičenja u Prvoj ligi, uključujući i segment suđenja. Komitet za sudije i suđenje N/FS BiH nije ni na koji način učestvovao u delegiranju sudija niti u analizi suđenja nakon završene utakmice, te tako ni N/FS BiH ne može biti odgovoran za posljedice izazvane odlukama odgovarajućih komisija NS Federacije. Komisija za suce i suđenje NS Federacije BiH je jedina koja je odgovorna za rješavanje pitanja vezanih za suđenje na pomenutoj utakmici. N/FS BiH ističe da bi ovakvih problema bilo mnogo manje kada bi postojao bar minimum saradnje i uvažavanja između nadležnih komiteta/komisija N/FS BiH i NS Federacije”, istakli su danas iz N/FS BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na nekolicini video-snimaka s utakmice Goražde-Velež očigledno su viđene brojne greške sudija predvođenih glavnim arbitrom Kenanom Bajraktarevićem iz Oršaja. I sve su bile na štetu popularnih “rođenih”. I pored toga dobio je prolaznu ocjenu službenih lica utakmice. I NS Federacije BiH suđenje Bajraktarevića i njegovih asistenata Marija Grgića i Filipa Jurića nagradio je prolaznom ocjenom optuživši medije za “pritisak”.

“Komisija za suce i suđenje NS FBiH zaključuje da je uprkos ogromnom medijskom pritisku izvršila potpuno objektivan pregled cijelog toka utakmice, te da na osnovu svega navedenog suđenje nije uticalo na rezultat i konačan ishod utakmice, ali da su postojale greške s mogućnostima za poboljšanje suđenja”, istaknuto je nakon sjednice spomenute Komisije entitetskog NS FBiH.

Nedim Selimotić, predsjednik Sudijske komisije NS FBiH, podnio je ostavku, jer je na jučerašnjoj sjednici na kojoj se odlučivalo o više nego očigledno lošem suđenju prošlog vikenda u Goraždu, preglasan od ostalih članova komisije.

Ostavku u NS FBiH podnio je i nogometni instruktor Željko Drlje, koju je obrazložio riječima “odustajem od vršenja dužnosti posmatrača suđenja u Prvoj ligi FBiH, jer Komisija ne radi po pravila nogometne igre”.

Komisija za suce i suđenje NS FBiH sudiju Bajraktareviću delegirala je za četvrtog arbitra meča 18. kola entitetske Prve lige koju će u subotu, 16. marta, u Gračanici igrati Bratstvo i Rudar iz Kaknja. To znači da i pored javno izrečenog mišljenja brojnih fudbalskih stručnjaka u BiH “sramno suđenje u Goraždu” apsolutno nije sankcionisano.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.