FILMSKI BIJEG ZATVORENIKA IZ SLOVENIJE: Bonsecima, ubačenim preko zida, 52 dana sjekli rešetke, a krili ih u tetrapaku

Damnjan Mitrović (40), koji je 29. decembra pobjegao iz zatvora u Kopru, tvrdi da je iz slovenačkog zatvora pobjegao jer nije želio da bude isporučen Srbiji za krivično djelo za koje je u Italiji oslobođen. Tvrdi da nema veze sa nedavnim ubistvom na Palama

Mitrović se redakciji Kurira javio telefonom, tvrdeći da je u Italiji, i objasnio zbog čega je sa cimerom, bosanskim državljaninom Draganom Milosavljevićem (41), pobjegao iz slovenačkog zatvora.

Slični članci

– U Italiju sam otišao prije devet godina, ali je 2013. za mnom bila raspisana potjernica jer sam prijavljen za trgovinu narkoticima još 2007. Za to djelo sam u Italiji oslobođen. Pokušavao sam da dođem u Srbiju i pojavim se na sudu, ali oni nisu željeli da prihvate jemstvo, tražili su pritvor za mene, a to nisam želio – priča Mitrović.Kako kaže, u Sloveniju je često putovao, ali je tokom posljednjeg boravka, čim se prijavio u hotel, uhapšen po potjernici iz Srbije.

– U zatvoru sam shvatio da će me izručiti Srbiji, pa sam počeo da planiram bjekstvo. Milosavljević i ja smo najprije počeli da zapisujemo kretanje čuvara i njihove navike. Kasnije su nam, preko zatvorskog zida, ubacili bonseke. Njima smo pedeset dva dana polako rezali rešetke na ćeliji, ali to smo prikrivali tako što smo vezivali kanape i pravili štrik za sušenje veša kako čuvari ne bi primijetili. Nekoliko puta su ulazili u sobu, ali smo mi bonseke stavljali u tetrapake mlijeka jer smo znali da oni uvijek reaguju na detektor za metal zbog folije, pa ih niko i ne gleda – kaže Mitrović i dodaje da su u noći između 29. i 30. decembra cimer i on konačno uspjeli da presjeku rešetke.

– Niz čaršav smo se spustili u dvorište. Tu smo našli kontejnere, stavili ih jedan na drugi, a dušek koji smo pronašli prislonili smo uz žicu koja je oštra kao žilet. To smo uradili da se ne bismo posjekli. Prvo sam se popeo ja, a onda sam pomoću čaršava podigao i Milosavljevića. Popeli smo se na stražarsku kućicu, a sa nje se spustili na ulicu niz te čaršave. Isjekao sam ruke na žicu, povrijedio kuk, a moj drug nogu, jer nismo vješto pali – objašnjava bjegunac.

Kako kaže, kada su se našli na slobodi, on i cimer su se razdvojili.

– Pješice sam prešao granicu sa Italijom, jer tu nema nikakve kontrole, uzeo sam taksi i dovezao se u Feraru, gdje živim sa porodicom. Odmah sam se prijavio policiji i rekao im da sam pobjegao iz zatvora, a oni su svakako već dobili dopis o mom bjekstvu. S obzirom na to da sam ja u Italiji slobodan čovjek i da oni ni ranije nisu željeli da me izruče, neću imati nikakvih problema. Volio bih da se vratim u Srbiju, ali to očigledno neće biti moguće zbog greške koja je napravljena, a ja u pritvor ne želim da idem – jasan je Mitrović.

Mitrović oštro demantuje da je povezan sa ubistvom Miloša Ostojića u Istočnom Sarajevu.

– To nije tačno, nismo pobjegli iz zatvora da bismo ubijali. Kada sam izašao iz Slovenije, istog dana sam bio u Italiji i javio se policiji. Nisam bježao u Bosnu, pa se vraćao. Nikoga nisam ubio. Nemam veze sa likvidacijom Ostojića – tvrdi Mitrović.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.