FIAT TIPO: Turci ulažu 200 miliona eura u Fiću

Tipo se proizvodi upravo u pogonu fabrike Tofaš u gradu Bursa, a na lokalnom tržištu se prodaje pod nazivom Egea u čiji je prvobitni razvoj turska kompanija uložila milijardu dolara.

Zadovoljni prodajom 530.000 jedinica od početka proizvodnje 2015. godine, što je skoro polovina predviđenog plana od 1,3 miliona u periodu 2015-2023, u Tofašu su odlučili da ulože 200 miliona evra u osvježenje modela koji čini 70% izvoza u inostranstvo ove kompanije.

Novi plan je da se do 2024. godine proizvede ukupno 1,45 miliona jedinica Fiat Egea/Tipo, a proizvodnja osvježenog modela će početi krajem 2020.

Tipo, koji dolazi u hečbek, sedan i karavan verziji, dobiće unaprijeđene pogonske jedinice koje ispunjavaju Euro6D emisione standarde, novu UConnect 10,25-inčni multimedijalni sistem, novu centralnu konzolu i enterijer.

Očekuje se čak i hibridna varijanta sa FireFly benzinskim agregatom u osnovi, a premijeri bi trebalo da ima na sljedećem sajmu u Ženevi gdje će u centru pažnje svakako biti električni Fiat 500.

Slični članci

Fiat Egea/Tipo je već tri godine u nizu najprodavaniji automobil u Turskoj, prošle godine je prodato 34.000 jedinica, uglavnom u sedan varijanti.

Ukoliko budete imali priliku da posjetite Istanbul, nećete moći da ne primjetite dominaciju ovog automobila na gradskim ulicama, posebno u vidu taksi i službenih vozila.

Međutim, Tofaš najviše profitira od izvoza, jer je od 301.750 proizvedenih automobila u 2018. (uključujući ostale automobile i laka komercijalna vozila), izvezao 243.832.

Tofaš zapošljava oko 9.000 radnika i četvrta je najveća kompanija u Turskoj. Izvor: Automobili

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.