FENOMEN IZBORA GLUMCA ZA PREDSJEDNIKA UKRAJINE: Ljudima je više muka od političara

Očito da postoji široka evropska, ali i globalna zgađenost nad političarkama i političarima, te stoga svako ko se uspije “prodati” kao nepolitičar ima određenu šansu. Pa i Trump je došao iz nekakvog zabavljačkog svijeta, a i Slovenija je 2018. dobila premijera Marjana Šareca, također komičara

Glumcu i komičaru Volodimiru Zelenskom pobjedu na predsjedničkim izborima u Ukrajini donijeli su protestni glasači, ističe politički analitičar i univerzitetski profesor iz Zagreba Žarko Puhovski.

Slični članci

Podsjetimo, Zelenski je jučer u drugom krugu predsjedničkih izbora sa više od 70 posto osvojenih glasova odnio uvjerljivu pobjedu nad dosadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Puhovski kaže kako je nevjerovatno da se tako veliki broj protestnih glasača mobilizirao u Ukrajini, te da je čak još i veće iznenađenje enormno velika podrška Zelenskom.

– Očito je da postoji, ne samo nezadovoljstvo, već naprosto i zgađenost nad profesionalnim političkim aktivizmom u Ukrajini, državi oštećenoj ratom i time što se s njom već godinama igraju Istok i Zapad, i što ju se malo poziva u EU, a malo ju se drži pred vratima – rekao nam je Puhovski.

Novoizabranog ukrajinskog lidera po neiskustvu u politici uporedio je s aktuelnim slovenačkim premijerom Marjanom Šarecom.

– Zelenski je čak politički i neiskusniji od Šareca, koji je također bio glumac i zabavljač, ali je barem vršio dužnost načelnika jedne općine. Ovaj ni takvog iskustva nema, i to je nešto što je sad očito trend u svijetu – govori Puhovski.

Naglašava kako je očito da postoji široka evropska, ali i globalna zgađenost nad političarkama i političarima, te stoga svako ko se uspije “prodati” kao nepolitičar ima određenu šansu.

– Naravno, to je besmislica, jer svako ko se kandidira automatski je političar ili političarka. A ljudi u Ukrajini povjerovali su da će dobiti nešto novo, pa su bili spremni prihvatiti bilo šta samo da predsjednik ponovo ne bude potrošeni model Po(t)rošenko – navodi Puhovski.

U tom pogledu, naš sagovornik konstatuje kako je teško reći šta će se u budućnosti dešavati s Ukrajinom, koja se u nekakvom limbu nalazi već punu deceniju.

Otvorene su sve opcije, mišljenja je Puhovski, od poboljšanja, pa čak i do dodatnog zatezanja ionako zategnutih rusko-ukrajinskih odnosa.

– Ja mislim da čak ni sam novi predsjednik ne zna šta će raditi. On će sigurno biti u situaciji da se ponaša inferiorno prema Putinu, koji je stari lisac, i koji je čak, i to ne baš s puno muke, uspio izigrati i Donalda Trumpa, koji je također predsjednik koji je došao iz nekakvog zabavljačkog svijeta. A budući da ne znamo šta će Zelenski raditi, pred Ukrajinom je potpuna neizvjesnost – zaključuje Puhovski u razgovoru za Vijesti.ba.

Ali Zelenski nije usamljen, i Slovenija je 2018. dobila premijera Marjana Šareca, također komičara, usto također takvoga koji je na vlast došao na vlastitoj listi, čak i skoro iste dobi kao što je Zelenski.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.