NAKON ŠTO SU FEDERALNE INSTITUCIJE PRESELILE U “ENERGOINVEST”: Mjesečne uštede 137 hiljada KM

Preseljenjem više ministarstava i institucija iz zgrada SDP-a i Uniprometa u Energoinvest realiziran je zaključak Vlade FBiH i napravljene ogromne uštede. Za zakup četiri ministarstva u Mostaru plaća se 56.257 KM 

Završeno je preseljenje nekoliko federalnih institucija iz zgrade Unipromet u Sarajevu u zgradu Energoinvesta, tačnije, sjedište Vlade FBiH, potvrdio nam je Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. Time će se postići značajne uštede jer je za zakup federalnih institucija na mjesečnom nivou u Uniprometu izdvajano više od 137.000 KM.

Preselio i Arhiv Federacije BiH

U zgradu Energoinvesta preselili su federalna ministarstva rada i socijalne politike, okoliša i turizma, prostornog uređenja, poljoprivrede. Zatim, Arhiv Federacije BiH, Ured Vlade FBiH za evropske integracije, Federalna direkcija robnih rezervi i Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

– Izvršeno je zaduženje po zaključku Vlade FBiH, a u vezi s preseljenjem svih federalnih organa koji su bili smješteni u zgradi Unipromet, u zgradu Vlade Federacije BiH u ulici Hamdije Čemerlića. Mjesečni iznos zakupa prostora za smještaj navedenih federalnih organa u zgradi Uniprometa zaključno sa 31.5.2019. godine iznosio je 137.697 KM. Vlada Federacije BiH će, u skladu sa dinamikom sticanja vlasništva prostora u zgradi Energoinvesta, odlučivati o budućim korisnicima – rekao nam je Korać.

Upitali smo šta se događa sa objektom “Staklena banka” koju je Vlada FBiH kupila u Mostaru za smještaj svojih institucija u tom gradu.

– Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH u cilju završetka izgradnje zgrade “Staklena banka” u Mostaru, nakon pravomoćnog uknjiženja vlasništva kupljene nekretnine, provela je postupak čišćenja objekta i sanaciju oborinskih voda iz podruma zgrade. Zatim je od ovlaštenog sudskog vještaka pribavila stručni nalaz zatečenog stanja objekta, sa posebnim osvrtom na stanje nosive armirano-betonske konstrukcije objekta – govori nam Korać.

Za zakup četiri ministarstva u Mostaru plaća se 56.257 KM 

Objašnjava da je objekat bio izložen ratnim dejstvima i dugotrajnoj nezaštićenosti na vremenske prilike. Na osnovu nalaza koji su dobili pribavljen je Elaborat o stanju konstrukcije objekta “Staklena banka” u Mostaru, sa analizom rezultata i prijedlogom mjera sanacije. U toku su aktivnosti provođenja preporuka iz Elaborata.

Na pitanje koliko sada Federalna vlada izdvaja za zakupninu četiri ministarstva u Mostaru i dijela Porezne uprave FBiH, Korać nam je odgovorio da se na mjesečnom nivou izdvaja 56.257 KM.   Faktor

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.