PARLAMENT FEDERACIJE SAMO PRIJETI, NIŠTA KONKRETNO: Četiri zaključka vanredne sjednice Parlamenta FBiH posvećene sigurnosti

Izdajnički HDZ ponovo protiv uvođenja vlastitog rezervnog policijskog sastava u Federaciji, po ugledu na RS, a kojim bi se branili od moguće nove agresije iz naoružanog RS-a i Srbije, ali sad ozbiljno sumnjamo i ponovo iz Hrvatske

Epilog vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećene sigurnosti u FBiH su četiri usvojena zakljčka.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a prije svega OHR-a koji ima izvršni mandat definisan Dejtinskim mirovnim sporazumom, da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana u BiH odmah i neodložno zaustavi antidejtonske aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a.

Predstavnički dom Parlamenta Federacje BiH traži od nadležnih državnih institucija procjenu sigurnosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja spomenutog zakona.

Predstavnički dom poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama radi sveukupnog sigurnosnog ambijenta na području Federacije BiH da popuni aktivni policijski sastav u skladu sa pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika kao i njihovo adekvatno opremanje.

Ukoliko aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a ne budu obustavljene ili zaustavljene, Federacija BiH će preduzeti adekvatne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana.

Slični članci

Izdajnički HDZ

Kao ni jučer, zastupnici HDZ-a BiH ni danas se nisu pojavili na glasanju. HDZ je jučer izbjegao i glasanje o rezoluciji o presudi Radovanu Karadžiću. NAP

To je Bošković kazao na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećenoj sigurnosnoj situaciji u kontekstu najava i aktivnosti Republike Srpske na uvođenju vlastitog rezervnog policijskog sastava.

Bošković je kazao da njegov zastupnički klub podržava kadrovsku popunu redovne policije u FBiH i opremanje policijskih struktura kako to nalažu propisi. Pritom je naveo stav zapovjednika EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Martina Dorfera da priče i politički diskursi u entitetima o rezervnim sastavima policije ne doprinose miru i stabilnosti, naprotiv.

Današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma održava se na inicijativu zastupnika kluba DF-GS. Početni materijal za raspravu o sigurnosnim izazovima, nakon što je Republika Srpska najavila formiranje vlastitog rezervnog policijskog sastava, prezentirao je član tog kluba Hajrudin Žilić.

Između ostalog je podsjetio na nedavnu nabavku 2.500 automatskih pušaka u RS-u.

Hasan Muratović iz Socijaldemokratske partije BiH je kazao da tu nije riječ o policijskom već o vojnom oružju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.