EVROPA: Broj putnika u avionskom prometu lani premašio milijardu

U 2017. godini avionom je u Evropi putovalo 1,043 milijarde putnika, što je za 71 milion ili 7 posto više u odnosu na 2016. godinu, objavio je u četvrtak Eurostat, statistički ured Europske unije.

Gotovo polovica odnosno 47 posto putničkog avionskog prometa u 2017. godini, otpadalo je na putovanja unutar Evropske unije a 37 posto na putovanja izvan EU dok se 17 posto odnosilo na nacionalni zračni promet.

Najveći broj putnika u avionskom prometu Europske unije u 2017. godini zabilježen je u Velikoj Britaniji, i to 265 milijuna putnika, slijede Njemačka sa 212 milijuna i Španija sa 210 miliona putnika.

Broj putnika je porastao u svim državama članicama EU-a u usporedbi s 2016. godinom a najveća povećanja su zabilježena u Sloveniji i to za 20 posto zatim u Luksemburgu, Estoniji, Bugarskoj i Češkoj sa po 19 posto rasta te Rumunjskoj, Hrvatskoj i Malti sa po 18 posto.

Londonska zračna luka Heathrow, s koje je letjelo 78 miliona putnika, i u 2017. godini je zadržala status najprometnije putničke zračne luke u EU.

Slični članci

Charles de Gaulle u Parizu je druga europska zračna luka po broju putnika sa 69 miliona putnika i rastom broja putnika za 5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Amsterdamska zračna luka Schiphol drži treće mjesto sa 52 milijuna putnika i rastom od 6 posto dok je Frankfurt i zračna luka Main zauzela četvrto mjesto sa rastom broja putnika od 6 posto u odnosu na 2016. godinu i prometom od 64 miliona putnika.

U 30 najprometnijih zračnih luka u EU zabilježen je porast broja putnika u 2017. godini, osim u zračnoj luci Tegel u Berlinu i rimskoj zračnoj luci Fiumicino, gdje je zabilježen pad prometa od 4 posto odnosno 2 posto.

Najveće rast prometa među top 30 zračnih luka EU-a zabilježen je u Varšavi i zračnoj luci Chopin sa 23 posto više putnika nego prethodne godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.