EVO ZAŠTO NE SMIJEMO PRODATI DRŽAVNA PREDUZEĆA: Oni donose čak 85 posto prihoda Bosni i Hercegovini

Kada stranci to kupe, prvo će otpustiti najmanje trećinu zaposlenih, rasprodati neperspektivne dijelove, smanjiti svima plate, a sebi ostaviti kajmak bez kojeg naša država teško može ekonomski opstati

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH objavila je radni dokument na temu “Preduzeća u državnom vlasništvu u BiH: Procjena performansi i nadzora”, koji će im koristiti za očekivanu prodaju strancima kvalitetnih državnih firmi. Mada je akcenat na nedosacima državnih firmi, kako bi lakše ubijedili na prodaju Elektroprivreda BiH i RS, BH telekoma, namjenske industrije…, neke stvari ipak nisu mogli sakriti.

A to je da državne firme zapošljavaju najviše radne snage u BiH, i da ostvaruju čak 85 posto ukupnih prihoda. Dakle, to je naše porodično blago koje se ne smije prodavati, ako želimo imati kakvu-takvu prosperitetnu ekonomsku budućnost. A evo još podataka koji to potvrđuju:

Najveći dio ekonomskih aktivnosti državnih preduzeća otpada na ona u vlasništvu entiteta, koja su u 2017. godini generirala oko 85 posto ukupnih prihoda od 2,9 milijarde eura te posjeduju oko 85 posto ukupne imovine i pasive, vrijedne 13,3 milijardi eura, odnosno 3,5 milijarde eura te zapošljavaju 58.000 od ukupno 76.000 zaposlenih u državnim preduzećima koja su bila predmet ove analize. Najveća entitetska preduzeća su elektroprivrede u oba bh. entiteta, rudnici u FBiH, namjenska industrija u FBiH, Šume RS-a te preduzeća zadužena za izgradnju i održavanje cesta, autocesta i željezničkog saobraćaja.

– Tri državna preduzeća s najvećim prosječnim prihodima u periodu od 2014. do 2017. su Elektroprivreda BiH (535 miliona eura), BH Telecom (274 miliona eura), te Elektroprivreda RS-a (210 miliona eura) – navodi se u dokumentu.

Slični članci

Većina uposlenih u državnim preduzećima je koncentrirana u oblastima proizvodnje dobara i usluga. Oko 37 posto zaposlenih u državnim preduzećima je koncentrirano u sektoru električne energije i vode (28.000), prijevoza (12.000) i rudarstva (12.000).

– Prvih pet poslodavaca među državnim preduzećima su Elektroprivreda BiH, Željeznice FBiH, Željeznice RS-a, te rudnici uglja Banovići i Kreka – ističe se u analizi.

Prosječna plaća u državnim preduzećima je veća u odnosu na većinu zemalja regije. U 2017. godini je prosječna bruto mjesečna plaća u državnim preduzećima bila 756 eura, a produktivnost je oko osam posto niža u odnosu na radnike u privatnom sektoru. Na plaće uposlenika otpada oko 30,5 posto ukupnih rashoda državnih preduzeća. U privatnom sektoru procentualno učešće plaća u rashodima iznosi 12 posto.

Na kraju se navodi da je 85 posto državnih preduzeća bilo solventno na kraju 2017. godine, s pozitivnim kapitalom od oko milijardu eura. Kada stranci to kupe, prvo će otpustiti najmanje trećinu zaposlenih, rasprodati neperspektivne dijelove, smanjiti svima plate, a sebi ostaviti kajmak bez kojeg naša država teško može ekonomski opstati.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.