EURO LIGA 2: UEFA zvanično potvrdila novo klupsko takmičenje od 2021. godine

Evropska fudbalska unija (UEFA) potvrdila je da će treće fudbalsko takmičenje u Evropi startati 2021. godine pod nazivom ‘Europa liga 2’.

Europa liga će imati 32 učesnika, a između grupne faze i osmine finala igrat će se i duel play-offa. Novo takmičenje igrat će se utorkom, dok se format Lige prvaka neće mijenjati.

Bit će to idealna prilika za zemlje sa slabijim koeficijentom, uslovno rečeno, države koje nemaju baš često učesnike u grupnim fazama, da izbore plasman u evropu.

Format takmičenja bit će isti – osam grupa po četiri tima. Pobjednici grupa ići će u osminu finala. Drugoplasirani iz grupa iz Lige Evrope 2 igrat će dodatno kolo play-offa sa trećeplasiranim timovima iz grupa u Ligi Evrope.

“Novo takmičenje osmišljeno je da omogući učešće u UEFA takmičenjima većem broju klubova. Imaćemo više klubova i više mečeva i više će saveza imati predstavnike u evropskim takmičenjima. Ovo takmičenje nastalo je kroz dijalog sa Evropskim udruženjem klubova”, rekao je predsjednik UEFA Aleksander Čeferin. (SCsport)

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.