EUFOR PRIČA ISTO KAO UNPROFOR PRED GENOCID U SREBRENICI: Imamo vojni kapacitet da garantiramo provedbu Dejtonskog sporazuma

EUFOR ima kapacitete da garantira provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma i spreman je podržati čuvanje ili uspostavljanje sigurnog okruženja ako za tim bude potrebe, kazali su za Klix.ba u EUFOR-u.

Iz EUFOR-a navode kako oni imaju snažan izvršni mandat u skladu sa člankom VII Povelje UN-a, kao i sposobnost garantiranja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– To proizlazi iz pričuvnih snaga i rezervi u saradnji s državama članicama EU i NATO-a, prema sporazumu Berlin Plus. Te se rezerve mogu aktivirati u slučaju pogoršanja sigurnog i stabilnog okruženja, a EUFOR vježba brze reakcije, primanja i raspoređivanja tih rezervi na godišnjoj osnovi, tokom vježbi Brzi odgovor – naveli su iz EUFOR-a.

Slični članci

Posebno ističu da EUFOR “pažljivo prati situaciju i spreman je podržati čuvanje ili uspostavljanje sigurnog okruženja, ako je to potrebno”.

– Svakodnevno EUFOR ima ulogu nadzora i mentorstva u aktivnostima deminiranja i zbrinjavanja viška oružja i streljiva, koji su važni dijelovi sigurnog okruženja – zaključuju iz EUFOR-a.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.