EU RJEŠAVA SVOJ PROBLEM S MIGRANTIMA PREKO NAŠIH LEĐA: Neće migrante u Vučjaku jer su blizu granice sa Hrvatskom, neće ih ni u Hercegovini, guraju ih u Sarajevo

Rješavanje aktuelnih pitanja u oblasti migracija te saradnja Bosne i Hercegovine sa evropskim sigurnosnim agencijama bile su teme današnjeg sastanka ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića i šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadora Johanna Sattlera.

Ministar Mektić je upoznao ambasadora Sattlera sa aktivnostima za otvaranje novog prihvatnog centra u blizini Sarajeva kako bi se ravnomjernije rasporedili migranti koji se nalaze u BiH i smanjio pritisak na području Unsko-sanskog kantona.

Također, razgovarano je o poboljšanju smještajnih kapaciteta na području USK koji podrazumjevaju i zatvaranje Vučjaka koji je od strane EU ocijenjen kao neprihvatljiv i neadekvatan za boravak migranata. Rješavanje ovih pitanja je ocijenjeno kao veoma hitno s obzirom na dolazak hladnijih dana.

O ovoj temi uskoro će se razgovarati i u Briselu na sastanku sa generalnim direktorom Generalne direkcije EU za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom.

Sattler je upoznao ministra Mektića da će EU vrlo brzo izabrati eksperta za pitanje migracija koji će sarađivati sa institucijama BiH u upravljanju migracijama.

Na sastanku je razgovarano i o problemima u uspostavi operativne saradnje BiH sa EUROPOL-om, prvenstveno zbog zastoja u uspostavi kontakt tačke u BiH. Zaključeno je da BiH zbog toga ostaje bez važne saradnje sa ovom evropskom policijskom agencijom.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.