ETO NOVOG ŠTRAJKA: Rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza blokirani računi

Blizu tri hiljade rudara rudnika Zenica i Breza trebalo bi obustaviti proizvodnju u svim jamama. Kao razlog navode kašnjenje isplate toplog obroka zbog blokade računa

Zbog neuplaćenih, a obračunatih doprinosa, računi rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi su blokirani. Poreznoj upravi Federacije ova dva rudnika duguju oko 210 miliona maraka po osnovu poreza i doprinosa, a u upravama traže rješenja za nastalu situaciju jer u pitanje dolazi isplata plaća i naknada za topli obrok. O nastaloj situaciji sutra će raspravljati i Upravni odbor Sindikata radnika rudnika uglja u Federaciji, nakon čega će biti poznati dalji pravci djelovanja u rješavanju ove krize.

– Do blokade računa je došlo u nezgodnom trenutku, jer će nam ugroziti ne samo proces proizvodnje nego i sigurnost u jami i sigurnost ljudi, a da ne govorimo o egzistenciji ljudi – kaže zamjenik predsjednika Sindikata ZD RMU Breza Jusuf Jakalović.

Naime, u brezanskom rudniku u toku je preseljavanje širokog čela i druge opreme u novo otkopno polje, što je samo po sebi veliki tehnički i sigurnosni izazov.

– Imamo novu opremu u jami nabavljenu prije tri godine i koja opslužuje 70 posto proizvodnje, a ona je sad u demontaži. Bojim se da ne ostanemo i bez te opreme i bez novog polja koje je trebalo da krene polovinom oktrobra – kaže generalni direktor ZD RMU Breza Ćamil Zaimović.

Slični članci

Računi su u ova dva rudnika blokirani 29. augusta. Od tada uprave traže rješenja za izlaz iz nastale situacije. Dok očekuju poziv na razgovore iz Porezne uprave Federacije sa Sindikatom utvrđuju poslove koje se u toku štrajka ne smiju prekidati. Samostalni sindikat radnika rudnika u Federaciji, naime, već 2. septembra je najavio štrajk u ovim rudnicima.

Posljednja vijest kaže da bi oko tri hiljade rudara rudnika Zenica i Breza trebalo danas obustaviti proizvodnju u svim jamama. Kao razlog navode kašnjenje isplate toplog obroka zbog blokade računa.

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sidnikata radnika rudnika uglja FBiH, naglašava da se problem unutrašnjeg duga pokušava rješavati, u prošloj godini 7 rudnika je uplatilo oko 68 miliona, a u prvoj polovini ove godine više od 36 miliona maraka po osnovu zaostalih dugovanja.

Više se i nije moglo s obzirom na cijenu uglja koja se godinama ne mijenja. Zato Vladu FBiH, Elektroprivredu BiH i uprave Rudnika Zenica i Breza, da traže ne samo privremeno nego sistemsko rješenje za ovaj problem,  javlja FTV.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.