ERDOGAN OPTUŽIO SAD ZBOG NAORUŽAVANJA U SIRIJI: Pričaju nam jedno, a u praksi rade drugo

Sjedinjene Američke Države su u regiju na sjeveru Sirije preko Iraka poslale više od 30.000 kamiona naoružanja i municije. S kim će se oni boriti, tamo postoji samo jedna zemlja, to je Turska, tvrdi predsjednik Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u turskom gradu Eskisehiru kako njegova zemlja neće šutjeti na to što su SAD u regiju sjevera Iraka poslale više od 30.000 kamiona oružja i municije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se u Eskisehiru sastao s predstavnicima Stranke pravde i razvoja (AK Parti), a tokom svog obraćanja se osvrnuo i na aktuelna dešavanja.

Erdogan je dodao kako će 21. i 22. septembra boraviti u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) te prisustvovati zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Erdogan je kazao kako će vjerovatno imati i odvojeni sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, s kojim će razgovarati o aktuelnoj situaciji u Siriji.

“O ovim temama smo putem telefona razgovarali i prije sedam dana. Vjerujem da ćemo i tom prilikom ponovo razgovarati licem u lice. Razgovarat ćemo o narednim koracima u regiji istočno od Eufrata. Jer ono što se govori i ono što je u praksi se ne podudara, zbog toga neke stvari moramo riješiti. Ako se na sjeveru Sirije vrši obuka pripadnika terorističke organizacije kao što je YPG/PYD, nama je to neprihvatljivo”, rekao je Erodgan, te nastavio:

“Sjedinjene Američke Države (SAD) u regiju Sirije su preko Iraka poslale više od 30.000 kamiona naoružanja i municije. S kim će se oni boriti, tamo postoji samo jedna zemlja, to je Turska. Da li mi na to trebamo kazati ‘uredu je’, da li na to da šutimo?”

Osvrnuvši se i na pitanje izbjeglica koje borave u izbjegličkim kampovima u njegvoj zemlji, Erdogan je podsjetio kako su zemlje EU-a obećale pružiti podršku oko zbrinjavanja izbjeglica, te još jednom podvukao: “Ako ne pomognu, mi nemamo drugog izbora nego otvoriti granice”.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.