EJUB KUČUK O BAHATOJ ELEKTROPRIVREDI BiH: Dokle više bagro nesposobna

Dokle vise bagro nesposobna!

U oktobru 2018 smo podnijeli zahtjev Elektroprivredi/Elektrodistribuciji za povecanje prikljucne snage sa 36KW na 100KW za Bonjour, najsavremeniju, malu proizvodnju kvalitetnih francuskih peciva u BiH. U novembru smo dobili saglasnost i predracun te uplatili 15.359,06KM na ime povecanja prikljucka.

Od tad do danas, niti nam je pustena struja za postojecu snagu, niti nam je pustena struja za ono sto smo uplatili. Da nije dobrih komsija koji su nam posudjivali struju, nikad prostor ne bi zavrsili.

Kad nazoves u Elektroprivredu da pitas kad mozemo ocekivati prikljucenje, oni te upute na Harisa, sefa montera u Azicima, koji ti svakog ponedeljka-utorka kaze da ce biti “veoma brzo, vjerovatno sljedece sedmice”. Samim tim, Haris vam ne krade dane nego sedmice, mjesece…

Ako te ne upute na Harisa, onda zavrsis kod Bege Milisica, priprostog “baju” koji ti kaze da “nemas pojma” i da “mu nista ne mozes”. Do njihovih sefova, npr. Harisa Trnke, ne mozes dobaciti jer to su vec sherifi iznad svih serifa. Svi redom su stranacki vojnici!

I tako, mi ne mozemo uvesti struju, protuprovalnu i protupozarnu zastitu, ne mozemo osigurati objekat pa ne mozemo ni ubaciti opremu koja dolazi iz Francuske. Zaposljavanje novih 10 osoba na podrucju Opstine Centar mora cekati da se neki Harisi i neki Bego i jos neki, ko zna koji, “baja” sjete da privreda placa duplo skuplju struju od gradjana, da je zaposljavanje i investicija prioritet svake normalne vlasti na svijetu, da ce te “baje” dobijati plate od struje koju budemo placali. Kao sto su dobili i od uplate prikljucka prije 2 mjeseca. Sve stoji, a baje boli briga.

Slični članci

Moj problem nije Dodik, kako se zove prostor koji ugnjetava (ne samo manjine, nego i narod koji ga je odabrao)i koji nisam ja potpisao u Daytonu. Moj problem nisu pausali, nije ni imovina tek imenovanih politicara, jer su prave baje davno sakrile sve sto su smuljale. Moj problem nije ni Covic koji jako dobro funkcionise unutar postojece federalne i drzavne vlasti s onima koji se trenutno tamo nalaze. Redovno smjenjuju nadzorne odbore i uprave, dijele pare i pozicije dok se preko medija svadjaju s onim s kojim ostaju na vlasti.

Moj, kao i problem mnogih drugih gradjana ove zemlje, su ove lokalne baje koje su nam nametnuli oni za koje smo mi glasali. Bajaziti, Harisi, Bege… i svi drugi koje boli briga za privrednike i narod, a rade u drzavnim firmama i javnoj upravi koje mi iz poreza placamo. Ta baje su nasi najveci neprijatelji. To su najveci agresori i neprijatelji u istoriji BiH koji su ovom zemljom hodali.

Ne mogu ja Begi nista, ni ovim bajama. Mogu se sekirati, zvati i ponizavati se. Ali sve to Bog dragi jednog dana poravna. Siguran sam da ce se krug zatvoriti i da cu na neki nacin doci u priliku da ih napenalim iz voleja nebu pod oblake. Kao sto mi je i do sad, svako ko je bio bezobrazan, naletio.

P.S.
1. Imam jos dosta onih koje cu poceti imenovati u svojim postovima. Mnogo sam se ja napatio posljednjih 8 mjeseci, gu…a poljubio, za investiciju, koja ce osigurati minimalno 10 novih radnih mjesta, se ponizavao.
2. Inace, Milisici su selo s 10 kuca na Bjelasnici. Do rata su zivjeli u katunima, mjesecima nisu mogli izaci iz kuca kad padne snijeg. Voda im je uvedena, a kuce izgradjene donacijama 96-97. Danas su jaki kao ovi lideri stranaka. Svi na drzavnim jaslama.

Ejub Kucuk, Facebook

1 komentar
 1. Ejub Kucuk je napisao:

  HVALA DOBRIM LJUDIMA
  Nisu svi bagra, ima i onih kojima je stalo!
  Zao mi je sto sam morao zagalamiti. Volim biti pozitivan, osmijehom rjesavati probleme, prenositi pozitivnu energiju. Ali ponekad prekipi, ne moze pod kozu, svaki vas mikrometar mozdanog sistema boli od nepravde i nemoci. Pa se “ispucam”, ispricam, napisem. A onda nasa tisina prepadne dzina kad ispusti krik na ovom Facebook-u.
  Neki su me zvali nakon sinocnjeg posta. Neki su mi poslali poruku. Neke znam, neke ne znam. Neki su ponudili pomoc, neki su zvali one koje znaju, a neki su, ne znam koji, proslijedili moj post sefovima Harisa i Bege.
  Pa nas je jutros nazvao Tehnicki Direktor Elektroprivrede, usao u problem, otisao na objekat i dugo se izvinjavao sto nam bar nije (odavno) prikljucena struja koja nikad nije bila sporna. I sto kasne radovi za dodatno angazovanu struju. Pa danas prije 2 pustise prvi dio struje, postavise ormar i sat, a do petka ce se sve okoncati.
  I tako, odjednom sve moze. Jer pravom covjeku je stalo. Jer pravi covjek zna priznati propust. Pravi covjek i pravi menadzer zna odgovoriti na pravi nacin i rijesiti problem. Pravi covjek i pravi menadzer zna zasukati rukave i napustiti udobnost svoje kancelarije da rijesi problem koji nije kreirao.
  Da, hvala Bogu dragom, i takvi profesionalci u drzavnim firmama postoje. Jer nisu svi baje. Ni bagra. Nisu svi ni poslusnici. Ima i onih koji su s pravom na poziciji koju obnasaju. Jer su ljudi. Jer su strucnjaci. Jer znaju sta znaci nemati struje, a planirati proizvodnju.
  Niti znam covjeka, niti je bio duzan da ista danas uradi. A sve je uradio sto ganjam i molim sedmicama. I bas zato mu skidam kapu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.