EGIPAT: Otvorena “Savijena” piramida faraona Snofrua u Dashšuru

Egipat je u subotu otvorio “Savijenu” piramidu izgrađenu za faraona Snofrua, visoku 101 metar, koja se nalazi južno od Kaira i predstavlja prekretnicu u razvoju gradnje piramida.

Turisti će se odsada uspinjati uskim tunelom dugačkim 79 metara iz povišenog ulaza na sjevernoj strani piramide kako bi pristupili dvjema prostorijama koje se nalaze duboko u građevini staroj 4600 godina.

Također će moći pristupiti 18 metara visokoj “Pomoćnoj” piramidi, koja je možda bila namijenjena Snofruovoj ženi Heteferesi, otvorenoj prvi put nakon iskapanja 1956. godine.

Slični članci

“Savijena” piramida jedna je od dvije piramide izgrađene za osnivača Četvrte dinastije, faraona Snofrua u Dašhuru, na južnom kraju nekropole u Memfisu koja počinje kod Gize.

Vlasti žele promovirati turizam u Dahšuru koji se nalazi oko 28 kilometara južno od Kaira. Taj lokalitet sred pustinje privlači tek malobrojne turiste, iako u njemu nema gužvi kao u Gizi.

Arheolozi su, nakon što su otvorili piramidu, predstavili drevne mumije, maske, alate i sarkofage pronađene tokom iskapanja koja su počela nedaleko od piramida u Dahšuru prošle godine te će se radovi na iskapanju nastaviti.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.