EDHEM BIČAKČIĆ: Razlika između SDA nekada i sada

Edhem Bičakčić, jedan od osnivača Stranke demokratske akcije i nekadašnji visokopozicionirani funkcioner ove stranke, kazao je da se SDA proteklih godina promijenila zatvorivši se prema ljudima

Edhem Bičakčić je za N1 govorio o razlikama između SDA nekada i danas, kadrovima, ali i postizbornim koalicijama u kojima mnoge stranke, utisak je, nastoje izbjeći saradnju sa Strankom koju vodi Bakir Izetbegović.

SDA se promijenila. Imala je plejadu istaknutih kadrova, šta ima danas i zašto se zatvorila? Zašto nije otvorila ljudima? To su greške SDA. Te su promjene uočljive od 2002. godine, poveo ih je Sulejman Tihić, a Bakir Izetbegović nije ih vratio na kolosijek i ova disidentstva desila su se iz stvaranja jedne klime podobnih, a ne onih koji imaju neki rezultat. Pitanje je da li su oni koji su isključeni veći SDA-ovci od onih koji su ostali”, rekao je Edhem Bičakčić.

Pohvalio je izborni rezultat SDA.

‘SDA je na ovim izborima postigla jedan značajan rezultat i to je vrijedno pažnje. No, u periodu pred izbore došlo je do isključivanja iz stranke ljudi koji su formirali svoje stranke. Ovo disidentstvo je bilo prisutno i ranije, a saradnja s ostalim političkim strankama isprobana je u prethodnom periodu”, rekao je BIčakčić.

Napomenuo je da stranke s najvećim brojem glasova nemaju uvijek mogućnost formiranja vlasti. Kao primjer, izdvojio je slučaj na Kosovu.

Očito da se SDA zadovoljila time da ostane najjača stranka. Imamo slučaj Tačijeve stranke na Kosovu koja je najjača, ali ne formira vladu. U politici nikad ne reci nikad. Pragmatična saradnja mora postojati sa svima, a s onima s kojima ste dijelili isti put, još je lakše”, dodao je on.

Slični članci

Da je politički aktivan, kazao je, sarađivao bi sa svima koji misle dobro Bosni i Hercegovini.

”Može se sarađivati sa svima. Saradnja podrazumijeva uvažavanje interesa obje strane. Ako se argumenti uvažavaju, postoji prostor za saradnju”, ocijenio je on.

Prema njegovom mišljenju saradnja Milorada Dodika i Dragana Čovića nije loša jer stranke – trebaju razgovarati.

”Ako govorite o saradnji stranaka, žao mi je što SDA nije u tome učestvovala. Ako razgovarate, možete stvari gurnuti naprijed. Mali koraci koji stvari pomiču naprijed. Saradnja treba da postoji između stranaka. U ratu smo imali saradnju Karadžić – Boban pa smo se odbranili’‘, poručio je Bičakčić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.