DVOBOJ NA FACEBOOKU OKO MILIONSKE AFERE TERME ČATEŽ: Efendić objavio ugovore o krivici Konakovića, ovaj traži izvinjenje

Tema koja je posvađala Konakovića i Efendića je višemilionska šteta koja je nastala za Kanton Sarajevo u slučaju Termalna rivijera Ilidža dok je Konaković bio premijer, što Konaković na svom profilu demantuje. O čitavom ovom slučaju oglašavao se i Edin Forto, kandidat za premijera Kantona, koji je te 2015. napisao blog:  Kako smo poklonili Terme Ilidža

Bivši premijer Kantona Sarajevo i predsjednik stranke “Narod i Pravda“ Elmedin Konaković i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić nedavno su u emisiji na Face TV imali okršaj, a optužbe za kriminal, korupciju, nepotizam i krađu glasova pljuštale su sa svih strana.

Jedna od tema koja je posvađala Konakovića i Efendića je, kako je načelnik Općine Novi Grad istakao “višemilionska šteta koja je nastala za Kanton Sarajevo u slučaju Termalna rivijera Ilidža d.o.o. Sarajevo dok je Konaković bio premijer“.

 

– Vlada KS donijela je odluku da 200 duluma u centru Ilidže da privatnom preduzeću na upravljanje i prodaju. Odbili ste ga uzmete za devet miliona eura, iako vrijedi 200 miliona maraka, i dali privatnom licu. Sve ste to uradili na hitnoj sjednici. Ako to nije korupcija, ne znam šta je – kazao je Efendić Konakoviću.

Šta se zapravo desilo sa ovom slovenskom firmom i Vladom Kantona Sarajevo? Krenimo redom.

Firma “Terme Čatež“ iz Slovenije i Vlada Kantona Sarajevo su 21.11.2001. godine, u vrijeme vladavine Alijanse za promjene, potpisali ugovor o javno-privatnom partnerstvu, tačnije osnivanju privrednog društva “Terme Ilidža“ u kojem je Kanton učestovao sa 10 posto – 2.000 KM osnivačkog kapitala, a “Terme Čatež“ sa 18.000 KM. “Terme Čatež“ su ugovorom preuzele obavezu da u cjelosti izgrade rekreativno-lječilišni kompleks, a Kanton Sarajevo da na zajedničko Društvo prenese prava na korištenje zemlje na kojoj se nalazi bušotina termalne vode, učestvuje u dodjeli koncesije na termalnu i pitku vodu, te da na Društvo prenese blizu 20 hektara zemlje.

Loše i neodgovorno poslovanje

Kao što je golim okom vidljivo “Terme Čatež“ nikada nisu ispunile svoju ugovornu obavezu u cijelosti, odnosno nisu izgradile rekreativno-lječilišni kompleks u skladu sa ugovorom, nego samo jedan njegov dio. Navedeno je bilo dovoljno za raskid ugovora i preuzimanje čitavog Društva od strane Kantona Sarajevo, što se nije desilo, nego je lošim poslovanjem i rukovođenjem Društvo bilo (ne)svjesno gurano u minus.

Dana 11.05.2015. godine “Terme Čatež“ d.d. i “Mrkulić Company“ d.o.o. zaključili su ugovor o kupoprodaji udjela u društvu “Termalna rivijera Ilidža d.o.o.“+

Članom 22. izvornog ugovora o osnivanju Društva ugovoreno je kako u slučaju prodaje udjela jednog osnivača trećim licima, drugi osnivač ima pravo preče kupnje pod istim uslovima. Dalje, članom 23. je propisano da ukoliko drugi osnivač ne prihvati ponudu u roku od 30 dana (u ovom slučaju Kanton Sarajevo), osnivač koji želi da prenese svoj udio trećim licima slobodan je to učiniti pod istim uslovima. Članom 24. istog ugovora ugovoreno je da se pravo prenosa udjela može koristiti tek nakon završetka investicije, koji se nikada nije desio.

Ukoliko zanemarimo činjenicu da se prijenos udjela nikada nije ni smio ostvariti, čime bi se trebali baviti nadležni organi, postavlja se pitanje zašto je Kanton odbio da kupi udio pod uslovima koji mu je ponuđen (za oko devet miliona eura) kada je tržišna vrijednost Društva sa zemljištem koje posjeduje više od 200 miliona KM? Da bi Kanton odbio takvo nešto, morao je imati bilo kakav finansijski i ekonomski elaborat ili barem relevantnu procjenu, tako da nije jasno na osnovu čega je KS zaključio da ne treba otkupiti vrijedan udio u Društvu?

Iako Konaković na svom Facebook nalogu tvrdi da su odluke donesene prije njega, drugačije potvrđuju formalni akti i datumi, te njegov potpis na odluci koju je predložio Skupštini na Hitnoj sjednici.

Zanimljiv je i stav Pravobranioca KS – Kemala Karića u ovome predmetu, koji u aktu navodi da Pravobranilaštvo nije ovlašteno za davanje traženog mišljenja, obzirom da se ne radi o raspolaganju imovine. Valjda pravo preče kupnje koje je pravo ne spada u imovinu Kantona prema Pravobraniocu. Međutim, uprkos činjenici da se na samom početku akta oglasio nenadležnim u nastavku akta ipak daje neko mišljenje – opet i on tvrdi radi hitnosti, koje zapravo nije nikakvo mišljenje, nego samo selektivno navođenje činjeničnog stanja.

Kupovina udjela bila logična

Na kraju treba postaviti nekoliko pitanja: Zašto KS nije preuzeo čitavo Društva s obzirom na to da nisu ispunjene ugovorne obaveze druge strane? Zašto se dozvolio i naknadno legalizovao prenos udjela iako je uslov za to bio završetak investicije? Kada je sve već propušteno i dozvoljeno, zašto KS nije kupio udio pod istim uslovima kao strana koja je imala pravo prvokupnje? Zašto je Elmedin Konakvić potpisao i poslao Skupštini Zaključak Vlade broj 02-05-17212-35/15 od 11.06.2015. godine (na isti dan kada se i Pravobranilaštvo oglasilo nenadležnim), kada tvrdi da je to već bila gotova stvar? FAKTOR

 

KONAKOVIĆ NA FACEBOOKU: Očekujem izvinjenje

Rijetko me u javnim nastupima nesto moze izbaciti iz takta. Ponekad sam emotivniji i mozda takav nastup neko ne voli. Gestikuliram, povisim ton. Optuzbom da sam u prenosu vlasnistva u slucaju Termalna rivijera pocinio neko koruptivno djelo, Semir Efendic me bas bacio u dilemu, da li sam eventualno nesto propustio ili nisam adekvatno reagovao?
Nisam mogao garantovati u tom trenutku da rok u kojem je Kanton imao pravo prece kupnje nije moja greska. Semir je vrlo uvjerljivo govorio da jeste. Iz arhive sam dobio sve informacije i javno ih objavljujem. Rok je istekao prije formiranja Vlade na cijem sam celu bio, u dopisima to konstatuje bivsi ministar privrede i bivsi premijer. Vlada je vadila jos jednom kestenje iz vatre, jos jedna sramotna privatizacija. Efendic optuzio direktno mene.
Ok mi je da ne zna da kredit za vertikalni transport vraca Kanton, da tvrdi da je to ZOI, razumijem i njegove motive da brani kadrove SDANG, ali ovo mi je bilo iznenadjenje, iskreno.
E sad kad smo dokumentaciju pripremili, ocekujem izvinjenje 😉
Ako se ne desi, to me nece iznenaditi 🙂
Svu ostalu dokumentaciju saljem postom, a ministarstvo cesljamo dubinski kad ga preuzmemo, ako Bog da!

 

No automatic alt text available.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDIN FORTO: Kako smo poklonili Terme Ilidža

O čitavom ovom slučaju dok  je još bio aktuelan, oglašavao se i Edin Forto (Naša stranka), tadašnji zastupnik u Skupštini KS, a danas jedan od kandidata za premijera Kantona.

Juni 25, 2015 by Edin Forto

Juče, 24.06., održali smo 4. hitnu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo. Dvije hitne teme na dnevnom redu su ujedno i najzanimlijvije: razrješenje starih i imenovanje novih skupština 14 kantonalnih preduzeća, kao i odluka o odbijanju kupovine 90% udjela u firmi Termalna rivijera d.o.o. Ilidža.

Situacija sa skupštinama kantonalnih firmi je vrlo jednostavna. Kanton je vlasnik sljedećih firmi: Rad, Tržnice, Sarajevogas, Park, Vodovod, Toplane, Pokop, Gras, TVSA, Sarajevošume, Skenderija, Veterinarska stanica, ZOI ‘84 i PD Butmir. Radi se o hiljadama zaposlenih i stotinama miliona godišnjih prihoda. Pored toga, od ovih firmi u velikoj mjeri zavisi kvalitet života građana. I kako se vlasnik brine da ove firme posluju u skladu sa interesima vlasnika? Tako što imenuje skupštine ovih preduzeća. Vijek ovih skupština je vrlo jasno predvidiv. Ljudi koji sjede u njima primaju mjesečnu naknadu i tačno znaju koji im je rok trajanja. Tako je skupštinama svih ovih firmi 19.06. istekao rok. Vlada premijera Elmedina Konakovića je to shvatila prije nekoliko dana i sazvala hitnu sjednicu kako bi svih 14 skupština razriješila i imenovala nove.

I kakve je ljude vlada predložila? Ne znamo. Nismo dobili biografije. Vidljivo je da od 39 imenovanih, 38 ima imena koja upućuju na jednu etničku skupinu. Profesor Tarik Haverić bi ih nazvao “imenima orijentalnog porijekla.” Kanton jeste homogeniziran nakon rata, ali da je 97% homogeniziran, to nisam siguran. Ali to nije kraj. Svi imenovani su postavljeni samo na tri mjeseca kao vršioci dužnosti. Znate, vlada se toliko iznenadila što svim skupštinama ističe rok da se nije sjetila prije tri mjeseca raspisati konkurs, nego je čekala zadnji dan kako bi sazvala hitnu sjednicu i imenovala 39 vršilaca dužnosti dok, pogađate, sprovedu proceceduru konkursa. Da nije riječ o ključnim kantonalnim firmama bilo bi smiješno. Ovako, i dalje je smiješno. Uglavnom, glasali smo protiv ove farse.

Slični članci

Tema koja je proizvela najnervoznije diskusije poslanika iz svih velikih stranaka je tačka: Prijedlog odluke o neprihvatanju Ponude za preuzimanje udjela Termi Čatež d.d. Čatež u privrednom društvu Termalna rivijera Ilidža d.o.o. Sarajevo i Finansijskog potraživanja Termi Čatež d.d. Čatež prema privrednom društvu Termalna rivijera Ilidža d.o.o. Sarajevo.

Radi se o javno-privatnom partnerstvu između Kantona i slovenačkog investitora Terme Čatež. Takvo partnerstvo se dogodi kada država i privatnik zajedno osnuju firmu. Korist za državu je povećanje zaposlenosti, poreski prihodi, a u slučaju profita i direktni priliv u budžet. Korist za privatnika je profit. Kad dobro funkcioniše, javno-privatno partnerstvo je idealan model investiranja.

Kantonalni Zakon o javno-privatnom partnerstvu donesen je 2011. godine, ali to nije spriječilo vizionarsku vladu legendarne Alijanse za promjene da napravi presedan cijelih 10 godina prije donošenja zakona. Kanton i Terme Čatež su zajedno formirali firmu Termalna rivijera d.o.o. Ilidža. Kanton je u firmu unio pravo korištenja 20 hektara zemlje na najboljoj lokaciji na Ilidži, koncesiju na eksploataciju tehničke i mineralne vode na vrelu Zmijska stijena, sve moguće i nemoguće urbanističke i dozvole za građenje po usaglašenom projektu. Terme Čatež su u firmu unijele obećanje da će izgraditi sve po projektu. Ono što je kanton unio genijalci iz Alijanse su procijenili na 10% vlasničkog osnivačkog udjela. S druge strane, obećanje iz Slovenije je procijenjeno na 90% vlasničkog udjela.

I tako su Terme Čatež sagradile jedan dio obećanog projekta. Narednu deceniju su eksploatisali lokaciju i pomenuto izvorište, napravili gubitke koji se procjenjuju na oko 30 miliona KM i na kraju odlučili prodati svoj udjel od 90% drugoj privatnoj firmi za 18 miliona KM. Prvobitni ugovor daje kantonu takozvano “pravo preče kupnje”. Terme Čatež prije nego prodaju svoj udio moraju prvo ponuditi otkup kantonu. Zbog toga imamo čudni naziv ove tačke dnevnog rada i “odluku o neprihvatanju”. Kanton sada treba da odbije otkup udjela i dozvoli privatniku sa Ilidže, firmi Mrkulić d.o.o. da preuzme većinski paket Termalne rivijere i spriječi njeno dalje propadanje.

Ali poslanik Slaviša Šućur (SDP) je u raspravi skrenuo pažnju na jednu sitnicu. Rok za izjašnjavanje od 30 dana već je istekao. Vjerovatno nije bio dovoljno hitan da sazovemo hitnu sjednicu koji dan ranije. Zašto onda raspravljamo o ovoj temi kad je Mrkulić d.o.o. već poslao novac u Sloveniju i preuzeo Termalnu rivijeru? Zato što su SDA, DFŽK i SBB osjetili potrebu da kažu dvije stvari: 1. Ugovor o formiranju Termalne rivijere je štetan po kanton i svi redom traže odgovornost pojedinaca koji su dozvolili ovaj cirkus. 2. Mrkulić d.o.o. je toliko dobar domaći investitor da ni slučajno nikom ne smije pasti na pamet da dovede u pitanje njegov otkup većinskog udjela.

Uzalud je sada konstatovati da su Terme Čatež na više načina prekršile prvobitni ugovor i da je Kanton vjerovatno mogao tužiti, preuzeti firmu i sam naplatiti 18 miliona KM od Mrkulića.

Ovako su pare otišle u Sloveniju, a 20 hektara zemlje tržišne vrijednosti 100 miliona KM i koncesija na izvorište mineralne vode idu novom privatniku a da kanton i dalje ne zna koju će korist imati.

Zadovoljit ćemo se udjelom od 10% i vjerovatno jednim članom nadzornog odbora. Sve su prilike da je javno-privatno partnerstvo u BiH poput demokratije, model koji služi nekolicini kao alibi za bogaćenje po zakonu.

Glasali smo za, jer odluka sadrži zaključke koji traže detaljnu istragu fijaska sa Termalnom rivijerom, ali i zato što Mrkulić d.o.o., inače vlasnik hotela Hollywood, po svemu sudeći ima snagu da spasi radna mjesta u Termalnoj rivijeri. Ostaje nada da će kanton jednog dana tražiti i dobiti nešto za svojih 10%.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.