DRŽAVNI NOVAC U STRANAČKIM RUKAMA: Vlada Kantona Sarajevo podijelila naš novac svojim partijskim kadrovima

Pola miliona KM Konakovićeva ekipa putem Turističke zajednice podijelila raznim udruženjima, fondacijama i pravnim subjektima, a uvidom u to se otkrivaju brojne ličnosti koje su politički povezane s aktuelnom vladajućom Šestorkom u Sarajevu

Finansijska sredstva koja dijeli Turistička zajednica su značajna podrška i definitivno potreba za promovisanje turističkih potencijala Kantona Sarajevo. Ipak, u javnosti su pokrenuta brojna pitanja o kriterijima i mogućoj političkoj pozadini ovakve raspodjele novca.

Prvim konkursom čiji su rezultati objavljeni u aprilu podijeljeno je više od 200.000 KM. Ipak, mnogo veće reakcije izazvali su rezultati drugog konkursa, čiji su rezultati objavljeni prije nekoliko dana.

Ovim konkursom komisija Turističke zajednice KS podijelila je skoro pola miliona KM udruženjima koja Kanton Sarajevo, prema mišljenju komisije promovišu turistima.

Iako je na listi 40 dobitnika ovog granta nalaze i ona udruženja koja uistinu promoviraju turističke potencijale Sarajeva, postoje i ona “zanimljiva imena”, koja zahtjevaju preispitivanje.

 

Najviše novca i to 50.000 KM dodijeljeno je za DJ party Klabika IIII Solomon-SJJ Quaternale, odnosno Asocijaciji za stvaranje i razvoj ideja budućnosti. S druge strane za međunarodni festival MESS dodijeljeno je 20.000 KM, koliko je i na prvom konkursu dodijeljeno Muzeju ratnog djetinjstva.

Turistička zajednica dodijelila je 20.000 KM firmi u vlasništvu bivšeg supruga zastupnice SBB-a u Parlamentu FBiH Sanele Prašović Gadžo – Tim System, za projekat “Doživi Sarajevo”.

Član Naroda i pravde Sejo Bukva za projekat “Džanan Musa košarkaški kamp za dječake i djevojčice Bjelašnica” dobio je 10.000 KM. Član SBB-a Dževad Poturak iz Kick boxing akademije Ilidža je dobio 5.000 KM za projekat “Ilidža fight night”. Iako se ne radi o prevelikom novčanom iznosu, simptomatična je politička pozadina.

Slični članci

Direktor TZ KS Nermin Muzur je sa 10.000 pogurao 8. Sarajevo beer festival.

“S ciljem promocije odgovorne konzumacije alkohola tokom 8. haloo Sarajevo Beer Festivala, kompanija INA i Energopetrol obezbjedile su besplatan i siguran gradski prijevoz za dolazak na festival i povratak kući uz Class Plus Bus autobuse”, naveli su organizatori.

Taekwondo klub Novi Grad je dobio skromnih 1.000 KM, a Taekwondo savez FBiH za ITF Evropsko prvenstvo je dobio 17.000 KM, a sa spomenutim klubom i savezom povezan je Elvedin Okerić, također zastupnik u Skupštini KS.

Komisija Turističke zajednice dodijelila je 29.000 KM firmi iz Banje Luke koja će zakupiti oglasni prostor u jednom beogradskom tramvaju gdje će promovirati turističku ponudu Sarajeva.

Najglasniji u isticanju nezadovoljstva zbog ovakve raspodjele novca bili su iz Jazz Festa Sarajevo. Poručuju da je sramno da kao najstariji muzički festival i jedan od najvažnijih međunarodnih kulturnih događaja u BiH nije dobio niti jednu marku.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.