DRŽAVNA OTIMAČINA: RS ukida podsticaje MHE, proizvođači najavljuju tužbe

Vlast Republike Srpske planira da ukine subvencionisanje proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora. Proizvođači, koji su investirali desetine miliona u ove investicije, poručuju da je to pravno moguće učiniti samo za buduće elektrane, u suprotnom uslijediće milionske tužbe protiv RS

Vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović rekao je da Evropa zahtijeva da se proizvodi struja iz obnovljivih izvora, ali da je ERS tu bila u zaostatku, te da su mnogi privatnici napravili MHE ili solarne elektrane.

„Na taj način se uvećava dio izdvajanja na računu građana. Međutim, mi smo sada odlučili da idemo u izmjenu zakonskih propisa i da nema više subvencionisanja i da se građanima ne uvećava izdvajanje za ekologiju. To ćemo postići izmjenom propisa u Narodnoj skupštini, Vladi i Regulatornoj komisiji za energetiku“, rekao je Petrović u intervjuu za Herceg televiziju.

Što se tiče obnovljivih izvora, dodao je da je to jedan segment promjena, a da je drugi da će ERS, iz svojh sredstava, izgraditi solarnu elektranu, te da se gradi Vjetropark Hrgud.

„To ćemo raditi da ne opterećujemo građane na računima“, rekao je Petrović i dodao da ERS ubuduće može računati i na prihode od zelenih seftifikata.

Slični članci

Krajem prošle godine Vlаdа Republike Srpske je odobrilа zаhtjev Regulаtorne komisije zа energetiku (RERS) dа se jediničnа nаknаdа sа 0,0044 KM iz 2018. u ovoj godini povećа nа 0,0075 po kilovat času. Taj novac usmjerava se proizvođačima električne energije iz obnovnljivih izvora jer je RS potpisnicа obаvezа evropske Energetske zаjednice kojima se definiše i udio obnovljivih izvorа energije u ukupnoj proizvodnji.

Generalni sekretar Udruženja proizvođača električne energije iz obnovnljivih izvora Dragan Jerinić kaže  da se sa 2020. godinom završava jedan ciklus i kvote koje su predviđene Akcionim planom RS za korišćenje obnovljivih izvora energije.

„Ne može se zakon retroaktivno primjenjivati, to se odnosi na buduće objekte, poslije 2020.godine. Treba da se nađe modalitet na koji način će se nakon toga moći graditi hidroelektrane da budu isplative, na ovaj način su potpuno neisplative. Ugovori koji su sada na snazi ne mogu biti poništeni ili ukinuti. To se može odnositi samo na buduće proizvođače. Ne može se nešto retroaktivno primjenjivati, velike bi tužbe bile, RS bi izgubila te sporove jer je potpisala obavezu na 15 godina, a sad je ukida“, ističe Jerinić. CAPITAL

Elektroprivreda lani nije izmirila ni trećinu duga prema proizvođačima

Poznato je da Elektroprivreda RS već duži period ne isplaćuje naknade za proizvedenu energiju vlasnicima ovih mini hidro elektrana. Prošle godine je uplatila tek nekoliko mjeseci, a dug se gomila i iz prethodne godine. Zbog toga su već podignute neke tužbe zbog očite pljačke ove državne firme. I slijede brojne druge tužbe jer više niko ne želi čekati na očito sistemsko otimanje RS-a.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.