DOZVOLE ZA OBNOVLJIVE ELEKTRANE SAMO ZA HRVATE: Korupcija ili – kako je “Toming” iz Gruda dobio 15 dozvola, a uskoro će još 7

U Upravni odbor Operatora imenovan je ispred HDZ-a Frano Glavaš iz Gruda, upravo iz mjesta gdje je stacionirana firma „Toming“ koja već ima status privilegovanog proizvođaća veće proizvodne snage nego svi ostali

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju osnovan je 2014. godine sa sjedištem u Mostaru. Pojednostavljeno, nadležan je za otkup električne energije proizvedene u malim hidrocentralama, solarnim i vjetroelektranama po garantovanoj cijeni te prikupljanje naknade koju plaćaju svi potrošači električne energije uključujući i domaćinstva na području Federacije. Operator je nadležan za dodjelu tzv dinamičkih kvota, odnosno garanciju da će otkup električne energije biti po garantovanim cijenama.

Naizgled nezanimljiva, ali važna institucija donosi odluke koje  proizvođačima energije iz ovih izvora može obezbjediti značajan profit. Kako su nam objasnili stručnjaci iz ove oblasti, ako je neko, primjera radi, uložio 250 hiljada maraka u solarnu elektranu od 150 kWH, za 12 godina rada imaće 750 hiljada do milion maraka prihoda. Energetske dozvole zatražene su za približno 400 takvih objekata od koji je polovina već izgrađena. Dovoljan razlog za političku, čitaj interesnu bitku za upravljanje Operatorom.

Operator za OIEiEK je medijski zanimljiv bio samo septembra 2016. godine. Za novog direktora imenovan je Boriša Misirača, 32-ogodišnji inžinjer elektrotehnike i to mu je bilo prvo zaposlenje u BiH nakon boravka u Češkoj. Sin je Jadranke Lokmić-Misirače, državne tužiteljice i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Na poziciju je imenovan kao kadar SBB-a, u vrijeme kada je lideru ove stranke Fahrudinu Radončiću suđeno pred Sudom BiH po optužnici  državnog tužilaštva. Misirača je naredne godine SBB-u donirao 3.000 maraka.

Nakon dvije godine Misiračinog upravljanja Operatorom, poslovanje je prema tvrdnjama nekoliko uposlenika te bivšeg predsjednika UO Izmira Hadžiavdića ugroženo zbog nenaplate potraživanja od skoro 13 miliona maraka. Ali i zbog nezakonite raspodjele dozvola firmama u vlasništvu Hrvata.

Ionako turbulentnu situaciju unutar Operatora usložila je odluka federalne vlade o povećanju dinamičkih kvota. Odluka je usvojena osmog, a ozvaničena je objavom u Službenom listu 23. novembra. Taj period od 15 dana, prema tvrdnjama sagovornika iz Operatora, bila je prilika za podjelu 11 MW dinamičkih kvota za solarnu energiju odabranima.

U direktorovoj kancelariji su zaprimani i brojni drugi zahtjevi, više desetaka. Direktor nije imao odgovor na pitanje zašto ovi zaprimljeni zahtjevi nisu u registru zaprimljenih zahtjeva na web stranici. Zato je naredio da se registar skine sa stranice, da niko ne može imati uvid u vrijeme podnošenja i vrijeme rješavanja zahtjeva. Da se namjeravalo postupati kao ranije, dakle pošteno i zakonski, svi ovi zahtjevi bi bili odbijeni jer su podneseni prije objavljivanja u Službenim novinama, jer Odluka Vlade stupa na snagu danom objavljivanja, a ne donošenja,” navode izvori Žurnala.

TOMING IZ GRUDA DOBIJA SVE: Bošnjačkim firmama mrvice

Novi Upravni odbor počeo je sa radom početkom decembra. Misirača očekuje da će sada odbor slijediti njegovo viđenje upravljanja Operatorom. Nije nevažno što mu je predsjednik UO Jasmin Lizde dobar prijatelj. U Upravni odbor Operatora imenovan je ispred HDZ-a Frano Glavaš iz Gruda, upravo iz mjesta gdje je stacionirana firma „Toming“ koja već ima 15 solarnih elektrana za koje je obezbjeđen status privilegovanog proizvođaća veće proizvodne snage nego svi ostali. I to joj je malo, pa je u novembru ove godine direktoru Misirači predala zahtjev za još 7 novih. A to znači da niko drugi ne može dobiti dozvole jer će kvote biti ispucane na ovu hercegovačku firmu. Bošnjački vlasnici solarnih elektrana, kojih na papiru ima dosta, ali po količini dobijenih kvota nemaju ni 15 posto ovih, nemaju nikakvih šansi uz ovakav način rada.

Direktor Misirača tvrdi da u prijemu zahtjeva za nove kvote nema nezakonitosti, jer operator ima rok za rješavanje zahtjeva od 30 dana. Prema njegovom tumačenju, svi koji su zahtjeve predali u vremenu 30 dana prije objave u Službenom listu, imaju pravo na raspodjelu za nove kvote. Ni ukidanje  registra primljenih zahtjeva ne smatra spornm.

Slični članci

“Ja sam primjetio da na web stranici ima registar predatih zahtjeva. Vi dođete, predate zahtjev i oni vas tamo registruju. Ne zna se hoćete li i dobiti, a vaše zna  konkurencija. Treba da se vode registri isključivo onih koji su ostvarili neko pravo u operatoru,” stav je Misirače.

Ali to je samo osmišljen način kako da se napravi nered, kako bi se dozvole mogle davati “ispod stola.”

Da je potez direktora kojim su iz raspodjele eliminisani oni koji su predali zahtjev prije nekoliko mjeseci pravno upitan, upozorava i bivši predsjednik UO.

“Ne možeš čovjeka koji je prikupio svu dokumentaciju, podnio u skladu sa pravilima zahtjev za poticaj odbiti jer ne postoji više kvota. Potpuno je logično da oni imaju prioritet u odnosu na one koji su poslije podnijeli zahtjev, tvrdi Hadžiavdić.

Sagovornici očekuju da je moguće da će nakon ovakvih odluka direktora, Operator biti “zatrpan” tužbama.

Izvori navode i prekomjernu i nekontrolisanu potrošnju za javne nabavke od kojih neke nisu rezultirale preuzimanjem plaćene robe ili usluga, potom finansiranju  raznih udruga ili udruženja u svrhu “promocije obnovljivih izvora energije” bez plana i bez zahtijevanja bilo kakvog izvještaja.

Postoji i problem prekomjernog zapošljavanja. Operator po sistematizaciji ima 10 zaposlenih, a aktuelni direktor Boriša Misirača je angažovao  još 25.

Inače, federalni revizori izvršili su kontrolu rada Operatora, ali će taj izvještaj biti dostupan tek za nekoliko mjeseci… ŽURNAL, IZDVOJENO

1 komentar
  1. Nizo Kapetan je napisao:

    Bosnjaci morju intezivirati rad na realiziranju priprema medju bosnjackih sastanka; mjesnih, rejonskih, regionlnih, svjetskih i sa iskrenim prijteljim u svjetu, u narednom periodu, oko zastite i razvoja Bosnjka, pored ulaganja u infrastrukturne projekte, svoja ulaganja proširiti i na održivu energiju, jačanje malih i srednjih preduzeća i unapređenja procesa privatnog i javnog partnerstva kao jednog uspješnog modela razvoja određenih sektora, što će doprinijeti unapređenju investicione klime u BiH i regionu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.