DOSTA VIŠE BiH: Ovo je Bosna i Hercegovina, ne kratite joj ime

Mediji obavezno uvijek izgovaraju puni naziv enititeta. Doduše, samo jednog – Republika Srpska, dok u nazivu drugog entiteta izbacuju i ono “Bosne i Hercegovine”, pa kažu samo „Federacija“, iako je službeni naziv Federacija Bosne i Hercegovine

Posljednjih godina primjetna je činjenica da javni rtv emiteri u Bosni i Hercegovini (kao i značajan broj komercijalnih medija) sve češće koriste isključivo skraćenicu za naziv države Bosne i Hercegovine. Nazivaju je BeiHa.

No, obavezno uvijek izgovaraju puni naziv enititeta. Doduše, samo jednog – Republika Srpska, dok u nazivu drugog entiteta izbacuju i ono “Bosne i Hercegovine”, pa kažu samo „Federacija“, iako je službeni naziv Federacija Bosne i Hercegovine.

Koliki je izostanak svijesti o tome, govori i činjenica da jedan rtv emiter nikako nema naziv države u imenu (RTRS), drugi je izbacio ono BiH, pa se zovu samo „Federalna radio-televizija“, a treći sve češće koristi samo skraćenice, pa su BHT. Nikad ne kažu npr Bosanskohercegovačka televizija, a vrlo, vrlo rijetko (i to samo pojedinci izgovaraju) Televizija Bosne i Hercegovine.

Slično je i sa ministarstvima. Izacili su ime države. Pa su federalno ministarstvo ovog ili onog. Da neki stranac pročita naziv ministarstva, komotno bi mogao pomisliti da su i iz Venecuele ili Etiopije recimo (jer imaju federalno uređenje).

Slovo “F” nam glavno! Mene, naprimjer, njihovi nazivi asociraju na jednu riječ iz engleskog jezika koju često označavaju kao F***!

Sanel Kajan, Facebook

Fotografija korisnika/ce Sanel Kajan.   Fotografija korisnika/ce Sanel Kajan.
Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.