DOSADIO MU RAD OD JUTRA DO SUTRA: Damir se vratio iz Amerike, živi od posla s cvijećem i planira nova zapošljavanja

Tamo vani jedan radni dan počinje ujutro, ustaješ već u pet sati i radiš cijeli dan. Cijeli dan si u radnom odijelu. Dođeš kući, presvučeš se i ideš na drugi posao. Dođeš navečer samo da prespavaš i tako iz dana u dan

Sanski Most posljednjih se godina uglavnom veže uz negativne statistike odlaska stanovništva. Konkretni pokazatelji ne postoje, ali predstavljaju zabrinjavajuću činjenicu s kojom se još nitko nije ozbiljno pozabavio. Sve je uglavnom na individualnoj odluci, ostati ili otići.

Pet hiljada sadnica

U ovome gradu našli smo primjere onih koji ostaju po vlastitu izboru, gradeći sebi jedan uspješan život bez obzira na okolnosti. S dolaskom proljeća krenula je i sezona uređenja gradskih središta. Sanski Most, koji su njegovi građani s ponosom zvali “gradom cvijeća”, opravdava taj epitet, jer je samo u užemu središtu grada posljednjih dana posađeno 5.000 sadnica cvijeća.

Ovo, kao i održavanje travnatih površina, briga o stablima posljednjih deset godina posao je kojim se bavi tvrtka Damira Bašića. Ovaj Banjalučanin sa sanskom adresom posljednje je desetljeće posvetio cvijeću.

– Planiramo proširiti djelatnost, povećati broj plastenika, zaposliti veći broj radnika kako bismo svojim sugrađanima omogućili nova radna mjesta. Bio sam dvije godine odsutan, a onda se vratio i sve krenuo ispočetka i hvala Bogu, evo, radim – kaže.

Slični članci

Damir je otišao u Ameriku gdje je proveo nekoliko godina. Posla tamo nije nedostajalo, ali to jednostavno nije bio život koji je želio.

– Nije to naš mentalitet života i nije to naš narod. Ondje je sve isprogramirano. Mi nismo naviknuli na to. Jednostavno, inozemstvo mi nije odgovaralo. Tamo jedan radni dan počinje ujutro, ustaješ već u pet sati i radiš cijeli dan. Cijeli dan si u radnom odijelu. Dođeš kući, presvučeš se i ideš na drugi posao. Dođeš navečer, prespavaš i tako iz dana u dan. Slobodna vam je nedjelja, ako i tada nešto ne radite – kaže Damir i dodaje kako je s cijelom obitelji u Sanskome Mostu iz kojeg, kaže, nema u planu ići, izvan granica BiH.

Čekaju vizu

-Savjetovao bih svakome tko živi u Sanskome Mostu da se malo potrudi oko poljoprivrede i samouslužnih djelatnosti. Može se živjeti od ovoga. Tko god nešto pokuša, najviše treba truda i upornosti i može se – dodaje Damir Bašić. Slično razmišlja i Hamo Biščević, koji posljednjih godina uzgaja aroniju na plantaži od tri duluma, od koje proizvodi hladno cijeđene sokove. Dopuna je to kućnome proračunu ove radišne obitelji.

– Kod nas, nažalost, u Sanskome Mostu s kim god staneš, priča o odlasku. Ili čeka vizu, ili traži vizu, ili je našao tvrtku. Uglavnom, svi žele vani. Zašto, ne znam, ali moja nevjesta i ja ostat ćemo ovdje. Ja imam svoj posao, a i supruga nešto radi i uglavnom plantaža nam popuni proračun i zadovoljni smo – kaže Hamo, vlasnik plantaže aronije. Od prve berbe koja je krenula prije tri godine, Biščevići u sezoni proizvedu oko 700 litara soka koji, zahvaljujući sanskoj dijaspori, odlazi i u brojne europske zemlje. vecernji.ba

1 komentar
  1. Senad Krpo je napisao:

    Ovoliko rade nasi zemljaci ne samo u USA, vec i u svim zemljama izvan BiH. Druga je stvar sto to ne zele da priznaju kao Damir i sto slikama na Facebook-u pokusavaju prvo zavarati sebe, a zatim i cijeli dunjaluk.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.