DOKUMENTARCI ZA HISTORIJU: Pogledajte filmove: “Herceg-Bosna, zločin i kazna” i “Pravda”

Povodom godišnjice tzv. Herceg Bosne, podsjećamo na presudu haškoj šestorci u predmetu Jadranko Prlić i ostali.
Sudbina paradržavne tvorevina i zločinačkog projekta definitvno je zapečaćena u Hagu.
Slični članci

Donosimo najzanimljivije detalje ove historijske presude kroz film u kojem je korišten arhivski materijal iz medijskih izvještaja.

29.11.2017. godine čelnicima takozvane Herceg-Bosne pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu izrečene su kazne od ukupno 111 godina zatvora za zločine. Presudom je potvrđen i udruženi zločinački poduhvat te agresija Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.

U filmu pogledajte najvažnije detalje iz sudnice, izjave glavnih aktera, svjedoka, reakcije iz Haaga i Bosne i Hercegovine, kako tog dana, tako i iz dana koji su prethodili presudi.

U filmu govore Kenneth Scott, Carmel Agius, Serge Brammertz, Stjepan Mesić, Željko Komšić, Safet Oručević, Emir Balić, Semir Drljević Lovac, Esad Humo, Azra Penava, Samir Nožić, Alija Behram, Emir Zlatar, Edin Batlak, Sergio Šotrić, Mario Pejić, Emir Hajdarović, Adil Kulenović, Enver Imamović.

U nastavku pogledajte film mostarskog “Centra za mir” pod nazivom “Pravda”:

Pogledajte i dokumentarni film “Herceg-Bosna, zločin i kazna” govori o zločinima počinjenim u 20 logora na području tzv. Herceg-Bosne koja je pokrivala Hercegovačko-neretvanski, Srednjobosanski, Zeničko-dobojski i Hercegbosanski kanton.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.