DOK SE ALUMINIJ GASI: Predsjednik NO Miloš u SAD-u lobirao za izmjene izbornog zakona BiH

Hrvati su žrtve odnosa Bošnjaka koji promoviraju unitarizam i Srba sa separatističkom agendom upozoravajući da u BiH nije provedena reforma Izbornog zakona“

Predsjednik Nadzornog odbora mostarskog Aluminija Dalibor Miloš održao je predavanje u Washingtonu na kojem je istakao da se Hrvati u BiH osjećaju diskriminirano te predstavljaju žrtve, kako je rekao, „odnosa Bošnjaka koji promoviraju unitarizam i Srba sa separatističkom agendom upozoravajući da u BiH nije provedena reforma Izbornog zakona“.

„Time je omogućeno dodatno obespravljivanje Hrvata“, rekao je Miloš, objavio je Večernji list.

List ističe i to da je u Kongresu Miloš razgovarao s kongresnicima Robertom Aderholtom, Glennom Thompsonom, Scottom Perryjem i Johnom Moolenaarom te da su izrazili snažno zanimanje za stanje u Bosni i Hercegovini.

Slični članci

“Složili smo se da ne može biti kompromisa oko provedbe odluka Suda, kao i Ustava BiH. U ovim stvarima nema kompromisa. Uostalom, to je bio i jedan od zaključaka panela na kojemu sam sudjelovao”, rekao je Miloš. Večernji list podsjeća da je Miloš bio jedan od panelista na konferenciji “Izbori od značaja na zapadnom Balkanu i na Bliskom istoku”, na kojoj je bio i panel posvećen Bosni i Hercegovini. Konferenciju je organizirala “think tank” organizacija “Transatlantska mreža lidera”.

„Kod Bošnjaka se razvio unitarizam, a kod Srba separatizam. I jedni i drugi tvrde da je to odgovor na ponašanje onih drugih. Kod Hrvata, kao najmalobrojnijeg naroda, razvio se srednji put, srednje rješenje, a to je federalizam”, kazao je Miloš, govoreći o problemima u BiH. Miloš je kritizirao i izbor Željka Komšića u Predsedništvo BiH.

Miloš je predsjednik Nadzornog odbora mostarskog Aluminija, koji je ovih dana pred gašenjem. Nezavisni operator sistema u BiH dao je Aluminiju rok da osigura finansijska sredstva za električnu energiju. U protivnom, Aluminij će isključiti s prijenosne mreže, zbog 184 miliona KM duga Elektroprivredi HZ HB. Desi li se to, oko 900 radnika Aluminija ostat će bez radnih mjesta. Za sada jedino Federalna Vlada izdvaja interventna sredstva kako bi održali poslovanje kompanije. Radnici Aluminija su krajem prošlog mjeseca obustavili rad u proizvodnim pogonima preduzeća, kako bi ukazali na nezavidan položaj u kojem se nalaze proteklih mjeseci. NAP

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.