IAKO SAD PRIJETE SANKCIJAMA KUPCIMA: Teheran kaže da je iranski tanker istovario teret na sredozemnoj obali

SAD prijeti sankcijama svima koji budu nabavljali iransku naftu

Iranski tanker koji je u središtu spora između Teherana i zapadnih sila isporučio je svoj teret nakon što je pristao na sredozemnu obalu, navela je u nedjelju riječi glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova iranska državna novinska agencija IRNA.

“Naftni tanker Adrian Darya je konačno pristao na sredozemnu obalu…i istovario svoj teret”, navodi IRNA glasnogovornika Abbasa Mousavija.

Tanker Adrian Darya 1, koji je prošle sedmice prekinuo komunikaciju kod obale Sirije, fotografirao je satelit kod sirijske luke Tartus. Tanker je zadržan u Gibraltaru zbog navodnog kršenja sankcija Siriji.

Iran je objavio krajem avgusta da je prodao naftu na tankeru Adrian Darya 1 i da će kupac odlučiti odredište tereta.

Slični članci

Brod koji je prije nosio ime Grace 1 zaustavila je britanska mornarica kod Gibraltara 4. jula pod sumnjom da vozi naftu u Siriju kršeći sankcije Europske unije.

Dva tjedna kasnije Iran je u odmazdu zaplijenio britanski tanker u Hormuškom tjesnacu.

Gibraltar je oslobodio iranski tanker 15. avgusta nakon što je primio jamstva Teherana da brod neće istovariti 2,1 miliona barela nafte u Siriju.

SAD prijeti sankcijama svima koji budu nabavljali iransku naftu

SAD će nametnuti sankcije svima koji budu nabavljali iransku naftu ili poslovali s iranskom revolucionarnom gardom, rekla je u nedjelju američka dužnosnica.

“Nastavit ćemo vršiti pritisak na Iran i ponavljam riječi predsjednika Donalda Trumpa da neće biti nikakvih izuzeća na iransku naftu”, rekla je Sigal Mandelker, državna tajnica zadužena za terorizam i financijski obavještajni rad u američkom ministarstvu financija.

Mandelker je dodala da je prodaja iranske naftne “ozbiljno potonula” zbog američkog pritiska.

Iranski izvoz sirove nafte smanjen je za više od 80 posto zbog novih američkih sankcija Iranu nametnutih nakon što se Trump prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila iz 2015.

Trump je ponovno nametnuo sankcije kako bi ograničio iranski izvoz nafte i prisilio Teheran da prihvati stroža ograničenja na nuklearne aktivnosti, obuzda balističke programe i okonča podršku savezničkim snagama na Bliskom istoku.

Iran se u znak odmazde od svibnja počeo povlačiti iz obveza unutar nuklearnog sporazuma i pritišće europske zemlje da zaštite iransko gospodarstvo i interese.

Francuska je predložila da ponudi Iranu oko 15 milijardi američkih dolara kreditnih linija do kraja godine ako se Teheran bude u potpunosti pridržavao nuklearnog sporazuma iz 2015. Teheran je spreman očuvati sporazum ako mu se dopusti izvoz nafte.

Dva iranska dužnosnika i jedan diplomat rekli su za Reuters 25. kolovoza kako Iran dnevno želi izvoziti minimalno 700.000 barela nafte, a idealno do 1,5 milijuna barela dnevno u zamjenu za pregovore sa Zapadom o spašavanju nuklearnog sporazuma.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.