DODIJELJENE PULICEROVE NAGRADE: Uz Reuters, posthumno nagrađena i Aretha Frenklin

Novinska agencija Reuters osvojila je ove godine dvije Pulitzerove nagrade, jednu za izvješće koje je otkrilo pokolj desetorice muslimana Rohinja u Mjanmaru, i drugu za fotografije migranata na američkoj granici.

Agencije Reuters i Associated Press osvojile su nagrade u kategoriji međunarodnog izvještavanja.

Dva mlada Reutersova reportera, mjanmarski građani Wa Lone i Kyaw Soe Oo, otkrila su masovnu grobnicu s posmrtnim ostacima Rohinja koje su ubili budistički seljani i mjanmarske snage sigurnosti. Prije nego što su dovršili svoje izvješće, uhićeni su u prosincu 2017. a u rujnu 2018. osuđeni su na sedam godina zatvora. Izvješće nazvano “masakr u Mjanmaru” dovršili su njihove kolege i objavljeno je u veljači prošle godine.

Jedanaest Reutersovih fotografa napravilo je fotografije tražitelja azila i drugih od Srednje Amerike do američke granice.

Pulitzerovu nagradu su među ostalima dobila dva lista za istraživačko novinarstvo o Donaldu Trumpu, New York Times i Wall Street Journal, a oba su objavila nepovoljna izvješća za predsjednika.

Istraga njujorškog dnevnog lista je otkrila kako je taj poduzetnik izgradio svoje bogatstvo, a istraga Wall Street Journala je otkrila postojanje isplata za šutnju dviju navodnih ljubavnica Donalda Trumpa.

U kategoriji javnog servisa nagradu je osvojio floridski list The Sun Sentinel za praćenje propusta školskih i policijskih službenika prije i nakon masovne pucnjave u srednjoj školi u Parklandu.

Pulitzerovu nagradu, najprestižniju u američkom novinarstvu, dodjeljuje Fakultet novinarstva Sveučilišta Columbia svakog travnja. Nagradu je ustanovio Joseph Pulitzer, američki novinar mađarskog porijekla. Prva nagrada dodijeljena je 4. juna 1917., a o pobjednicima odlučuju bivši dobitnici i ugledni novinari i akademici.

Nedavno preminula soul legenda Aretha Frenklin posthumno je dobila specijalnu nagradu za “neizbrisiv petodecenijski doprinost američkoj muzici i kulturi”.

Slični članci

Nagrada za novinarstvo dodjeljuje se za izuzetan rad u 2018. u američkim novinama, magazinima i medijskim onile edicijama. Nagrade se dodjeljuju u 14 kategorija, uključujuči izvještavanje, fotoreportaže, kritične tekstove, komentare i karikature.

Nagrade za umjetnost dodjeljuju se u sedam kategorija, među kojima su beletristika, te dramska i muzička djela.

Prve nagrade za novinarstvo dodijeljene su u 1917., dok neki smatraju da je to najprestižnija američka nagrada na tom polju, prenosi Associated Press.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.