DEKLARACIJA SAMITA: Potpuna integracija regiona u EU u interesu Evrope

Šta su na samitu rekli predstavnici zemalja iz regije

Nakon što su se obratili svi predstavnici zemalja članica Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) danas na Jahorini tokom drugog dana tog samita prihvaćena je Deklaracija samita u kojoj je rečeno da su učesnici duboko uvjereni da samo potpuna integracija cijelog regiona u Evropsku uniju služi najboljim interesima Evrope.

Istaknuta je neophodnost održavanja poticaja proširenja i kontinuirane opredijeljenosti za reforme, te pojačavanje regionalne saradnje i osiguranja razvoja dobrosusjedskih odnosa, a zajednički rad sa evropskim institucijama može ubrzati pozitivne promijene u regionu.

Izraženo je opredjeljenje za zajednički rad kako bi se zemlje efikasno suočile sa svim sigurnosnim prijetnjama u regionu jer je sigurnost jugoistočne Evrope osnovni preduvjet za sigurnost i stabilnost kontinenta.

Učesnici su u tom dokumentu posebno naglasili neophodnost koordiniranih napora u borbi protiv terorizma i ekstremizma, te organiziranog kriminala s fokusom na trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju.

– Jačanje ekonomske saradnje između učesnica SEECP-a veoma je bitno, kao i između ekonomija SEECP-a i Evropske unije, jer je to od najveće važnosti za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jugoistočne Evrope – navodi se u Deklaraciji.

Izražena je svijest o potrebi proširenja povezanosti unutar regiona, kao i regiona i EU što podrazumijeva poslovnu i digitalnu povezanost, razmjene u oblasti kulture i povezivanja mladih, jer će se time stvoriti mogućnost takmičenja na globalnom tržištu.

Naglašen je veliki potencijal koji ima digitalizacija za transformaciju privreda zemalja i prekograničnih veza te se stoga preporučuje proširenje saradnje i u toj oblasti.

– Učesnice shvataju potencijalnu prijetnju stabilnosti ekonomskog napretka i održivog razvoja uzrokovanog egzodusom velikog broja obrazovanih i stručnih mladih ljudi u prosperitetnije ekonomije. Ovaj fenomen nije percipiran samo privremeno, i on treba biti zajednički rješavan – napisano je u Deklaraciji.

Članice SEECP-a smatraju da je od krajnje važnosti promocija pozitivne perspektive za mlade kao i pomoć u unapređenju njihovog prosperiteta u regionu SEECP-a povećanjem ekonomske saradnje i naglašavanjem evropske perspektive jer su kapaciteti mladih krucijalni za izgradnju stabilnijih i koherentnijih društava.

Na kraju je istaknuta potreba za dobrosusjedske odnose, uzajamno poštovanje i iskreni politički dijalog u rješavanju pitanja jer to, rečeno je, nema alternativu.

Na otvaranju drugog dana samita okupljenima su se obratili predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a prisustvovali su mu četiri predsjednika i to Turske, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije Recep Tayyip Erdoğan, Milo Đukanović, Ilir Meta i Stevo Pendarovski.

Također samitu su se odazvali i premijeri Srbije i Bugarske Ana Brnabić i Boyko Borissov, državna tajnica pri Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić, ambasadori Grčke, Slovenije i Moldavije u BiH Georgios Iliopoulos, Zorica Bukinac i Oleg Tuela te predstavnik vlade Rumunije Nicolae Hurduc.

Jedna od učesnica samita bila je i generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu te direktorica za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku i zamjenica generalnog direktora Evropske službe za vanjske aktivnosti (EEAS) Angelina Eichhorst.

Usvajanjem Deklaracije završeno je jednogodišnje predsjedavanje BiH tom regionalnom inicijativom, uspostavljenom prije 23 godine u Sofiji s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji. Predsjedavanje preuzima Kosovo.

Džaferović: BiH opredijeljena za rješavanje međudržavnih nesuglasica

Foto Fena/Almir Razić

JAHORINA, 9. jula (FENA) – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas da u regionu jugoistočne Evrope postoje brojni izazovi koji se mogu rješavati samo zajedničkim radom kako bi se prevazišla pitanja poput migracija, zloupotrebe dvojnog državljanstva, ali i postigao viši nivo pomirenja i poštovanja žrtava proteklog rata.

U obraćanju učesnicima drugog dana samita Procesa za saradnju zemalja jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini, skupu kojim se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovom regionalnom inicijativom, uspostavljenom prije 23 godine, napomenuo je da su zemlje članice postigle od tada značajan napredak, ali je mnogo toga još ostalo da se rješava.

Istaknuo je da članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji imaju ključni značaj za budućnost regiona kao i sigurnost i napredak, a unapređenje odnosa u regiji neophodno je zbog zajedničkog djelovanja u smislu migracija, borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, ali i organiziranog kriminala te ilegalne trgovine oružjem.

Podvukao je da je BiH veoma posvećena regionalnoj saradnji i politici dobrosusjedstva te za rješavanje međudržavnih nesuglasica i mirim putem uz poštovanje načela međunarodnog prava, a uz to BiH se zalaže za dijalog i traženju rješenja za otvorena pitanja jer je to jedno od temeljnih vanjskih prioriteta BiH.

Govoreći o migranstkoj krizi upozorio je da ona u posljednje dvije godine eskalira u BiH, a suočavanje s ovim pitanjem pokazalo je slabosti institucionalnih kapaciteta i regionalne saradnje imajući u vidu činjenicu da migranti u BiH dolaze s teritorije Evropske unije i stoga fokus ovog pitanje ne može biti samo na neposrednoj granici između EU i BiH.

– BiH nije uzrokovala migrantsku krizu te to pitanje ne može samostalno rješavati zbog čega očekujemo prvenstveno od EU da pruži stratešku i organizacijsku podršku institucijama BiH – kazao je Džaferović.

Stava je da dodatno stvari pogoršava organizirani kriminal koji se veže za migrantske procese kao i trgovina ljudima, a Džaferović upozorava da se narušena stabilnost odražava na socijalne i ekonomske prilike i sveukupni društveni ambijent.

Za Džaferovića područja političke nestabilnosti te pravne nesigurnost predstavljaju nepovoljan ambijent za ekonomski razvoj te se zemlje suočavaju s odlaskom mladih, manjkom radne snage kao i demografskim deficitom, a svi ovi problemi mogu se rješavati samo zajednički.

Unapređenje regionalne saradnje neophodno je, kaže, u oblasti pravosuđa i vladavine prava koje je osnova modernih i razvijenih društava, a u tom smislu skrenuo je pažnju na regionani problem zloupotrebe dvojnog državljanstva što dovodi u pitanje vladavinu prava i sigurnost.

– Osuđenicima koji su u jednoj državi osuđeni za najteže zločine i krivična djela u drugoj državi za ista ta djela preinačava ili znatno smanjuje kazna nakon čega se oslobađaju. Nedopustivo je da počinilac takvih djela može lako izbjeći pravdu i u tom smislu se mora napraviti iskorak i počinioci odgovarali za krivična djela – stava je.

Svrha dvojnih državljanstava, ističe Džaferović, nije da se zloupotrebljava zakon nego da se ljudima omogući lakši život.

Ocijenio je da u regionu nije ostvaren znatan napredak kada je u pitanju suočavanje sa istinom i potrebom vraćanja povjerenja između država i različitih etničkih grupa čak je došlo do usporavanja i nazadovanja u tom smislu jer nepoštivanje presuda međunarodnih sudova i zapaljiva retorika te intenzivno naoružavanje dovode u pitanje sigurnost i stabilnost.

Zaključio je da je neophodno očuvanje evropske perspektive za zemlje zapadnog Balkana jer to ostaje osnovi pokretač reformi na zapadnom Balkanu, zato je važno da pristupanje svih zemalja ovog regiona EU ostane jedan od prioriteta Evropske unije.

Izrazio je žaljenje što ovom skupu ne prisustvuju predstavnici Kosova, ali im je poželio uspješno predsjedavanje koje preuzima od BiH.

BiH ovim samitom završava jednogodišnje predsjedavanje Procesom za saradnju zemalja jugoistočne Evrope o temi “Bolja povezanost za bolji život” koji je iniciran na samitu u Sofiji  1996. godine, s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji. BiH je ovo drugi put da ima predsjedava SEECP-om, prvo predsjedavanje bilo je u periodu 2003. – 2004. godina.

Erdogan: Turska nastavlja pružati podršku integraciji balkanskih zemalja u EU

Foto Fena/Almir Razić

SARAJEVO, 9. jula (FENA) – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je na Samitu SEECP-a danas na Jahorini da je uspjeh Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi važan za mir, stabilnost i prosperitet cijelog kontinenta.

Istakao je da će njegova zemlja nastaviti pružati podršku integraciji balkanskih zemalja u euroatlantske institucije, te da će se odluke EU o pregovorima o učlanjenju Albanije i Sjeverne Makedonije odraziti na budućnost cijele regije.

– Provođenje tih procesa van okvira prijašnjih obećanja naškodilo bi miru i stabilnosti u regiji ali i povjerenju u Evropsku uniju – naglasio je Erdogan.

Dodao je da je u posljednje vrijeme vidljivo da je politika proširenja EU blokirana od određenih kratkovidnih populističkih krugova.

– Negativni pravci podjela i diskriminacije koji se šire Evropom u posljednje vrijeme ne predstavljaju opasnost samo za unutrašnji mir kontinenta, već i za budućnost i potencijal da ova regija postane nada za mnoge – kazao je Erdogan.

Potcrtao je da vjeruje da će evropski lideri djelovati vizionarski i da će podržati ideal integracije Balkana u Evropsku uniju.

Komšić: Razvijanjem saradnje šaljemo poruku da regija može biti dijelom integracijskih procesa

JAHORINA (AA) – Razvijanjem regionalne saradnje šaljemo poruku da region Jugoistočne Evrope može biti dijelom integracijskih procesa, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obraćajući se na plenarnoj sjednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koja se održava na Jahorini, javlja Anadolu Agency (AA).

Komšić je istakao da je BiH čast biti zemlja koja predsjedava SEECP-om, procesom koji je iniciran s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja i dobrosusjedskih odnosa.

Izrazio je zadovoljstvo što BiH po drugi put predsjedava ovim Procesom i nadu da je prvo predsjedavanje u periodu 2003.-2004. ostavilo niz pozitivnih efekata, posebno u pogledu regionalne saradnje.

“Razvijanjem regionalne saradnje i dobrih susjedskih odnosa šaljemo jasnu poruku da ovaj region, odnosno Jugoistočna Evropa, može biti dijelom integracijskih procesa, posebno onih koje BiH vode prema NATO-u i EU”, rekao je Komšić.

Podsjetio je da su neki od najvažnijih ciljeva SEECP-a razvoj stabilnosti, sigurnosti i dobrosusjedskih odnosa, intenziviranje multilateralne i trgovinske saradnje u regiji, posebno prekogranične saradnje, promocija saradnje na humanitarnom, socijalnom i kulturnom nivou, kao i saradnja na polju pravde i unutrašnjih poslova.

“Kada sagledamo ove ciljeve onda možemo konstatovati da je saradnja zemalja članica ovog Procesa veoma dobra u pomenutim odnosima. Svakako da ima prostora da radimo zajedno na rješavanju mnogih otvorenih pitanja čime ćemo dodatno unaprijediti dobre susjedske odnose”, poručio je Komšić.

Pozvao je sve učesnike samita da pronađu način i riješe otvorena pitanja u korist građana.

“Neophodno je održati stabilnost u regionu te kroz međusobnu saradnju i zajedničke mehanizme održati i lakše kontrolisati nezakonite migracijske tokove koji su zadesili gotovo sve naše zemlje. Samo ćemo se zajedno lakše i efikasnije suočiti s izazovima koji su pred nama. Na taj način pokazaćemo da ovaj prostor pripada EU te da svaka zemlja koja koja još nije dobila status zemlje članice EU svakako može proći sve izazove koje nameće prijemna procedura za članstvo u EU”, rekao je Komšić.

Pozvao je sve zemlje članice Procesa da poštuju presude Međunarodnog tribunala za ratne zločine za genocid i zločine protiv čovječnosti i na taj način odaju počast svim žrtvama genocida, kao jednom od preduslova za izgradnju trajnog pomirenja i pomirenja među zemljama Zapadnog Balkana.

Samitu, koji se održava u hotelu “Termag” na Jahorini, prisustvuju predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, zatim predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Albanije Ilir Meta, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Bugarske Boyko Borisov te predstavnici Hrvatske, Rumunije, Grčke, Moldavije i Slovenije.

Plenarnoj sesiji prisustvuju i predstavnici Evropske unije (EU) i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), dok je svoj dolazak u BiH otkazala delegacija Kosova.

Samitom na Jahorini BiH završava jednogodišnje predsjedanje Procesom, nakon čega bi vođenje ove inicijative trebalo preuzeti Kosovo. Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti.

Brnabić: Otvoriti privremeni granični prelaz Bratunac-Ljubovija

Foto Fena/Almir Razić

JAHORINA, 9. jula (FENA) – Premijerka Srbije Ana Brnabić drugog dana samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini izjavila je da postoje političke implikacije koje usporavaju infrastrukturne projekte, kao što je most Ljubovija-Bratunac koji građani iako je izgrađen još ne mogu koristiti.

– Međutim i dan danas građani Srbije i BiH vide taj most i ne mogu da ga pređu jer još nemamo pozitivnu odluku o otvaranju graničnih prelaza, pa čak i privremenih. Molim vas dajte političku odluku da otvorimo bar privremeni granični prelaz da ljudi mogu da most pređu. Zašto smo svi ovdje ukoliko ne možemo dogovoriti takve stvari – poručila je Brnabić učesnicima Samita.

Slični članci

Smatra da pitanje granica između BiH, Srbije i Hrvatske treba brzo biti riješeno te podržava prijedlog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se danas formira komisija za rješavanje tog pitanja. Ukoliko ono ne bude riješeno bilateralno, morat će se ići na međunarodnu arbitražu što će po njenim riječima usporiti evropske integracije, a time i aktiviranje nekih važnih ekonomskih potencijala.

– Do kraja jula započinjemo izgradnju autoputa ka Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući partnerstvu sa Evropskom unijom, Evropskom investicionom bankom 2020. godine ćemo krenuti u izgradnju autoputa od Niša ka Prištini, Tirani i Draču. Vjerujemo da će i ovo biti jedan od osnovnih pravaca koji će ne samo ekonomski i infrastrukturno povezati region, već i dati potpuno drugačiji ljudski i politički signal za naš region – kazala je Brnabić.

Izrazila je zadovoljstvo što se ipak zakoračilo u proces olakšavanja carinskih prelaza i odobravanja carinskih dokumenata, te certifikacije ovlaštenih privrednih subjekata.

– U ovom trenutku Srbija će deklarisati jedno preduzeće kao ovlašteni privredni subjekat koji može da nesmetano pomaže u lakšem prelazu robe preko granica. U tom pogledu spremni smo pomoći da svi zajedno imamo što više ovlaštenih privrednih subjekata i na kraju krenemo sa automatskom razmjenom carinskih dokumenata, a na čemu radimo u okviru Berlinskog procesa i CEFTA-e koja je na žalost suspendovana – poručila je Brnabić.

Dodala je da je u cijelom regionu došlo do smanjenja trgovinske razmjene i to prvi put u posljednjih sedam godina.

Razlog za to, kako navodi, je od novembra prošle godine prisutnost direktnog kršenja CEFTA sporazuma od privremenih institucija Prištine – uvođenje taksi od 100 posto za robu iz centralne Srbije i BiH.

– To ima ozbiljne posljedice i unijelo je dodatno nepovjerenje u odnose u regionu. Inače se trgovinska razmjena iz godine u godinu povećavala  – navela je Brnabić.

BiH ovim samitom završava jednogodišnje predsjedavanje Procesom za saradnju zemalja jugoistočne Evrope o temi “Bolja povezanost za bolji život” koji je iniciran na samitu u Sofiji 1996. godine s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji.

Bosni i Hercegovini ovo je drugi put da ima priliku predsjedavati SEECP-om, prvo predsjedavanje bilo je od 2003. do 2004. godine.

Dodik: Ključno pitanje za čitavu regiju je ekonomski rast

JAHORINA (AA) – Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je danas održan na Jahorini, istakao je da je ključno pitanje za čitavu regiju ekonomski rast, te da je činjenica da trgovinska saradnja slabi i da je neophodno učiniti sve što je moguće da se ona poboljša, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik se prije svega zahvalio svim predsjednicima i članovima delegacija, koje su učestvovale na samitu te ga je ocijenio veoma uspješnim, jer su prisutni imali opsežnu raspravu o važnim pitanjima regionalne saradnje i situacije. Istakao je da je usvojena i deklaracija, koja je sveobuhvatni pristup vezan za proces evropskih integracija, a potom i za bezbjednost, migracije, ekonomski razvoj, digitalizaciju…

“BiH završava predsjedavanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, to će dalje da nastavi Priština. Oni danas nisu bili tu, ali ja želim još jednom da istaknem da su gotovo svi izrazili žaljenje zato što niko nije bio ispred Prištine. Želim da kažem da je BiH učinila sve da u formatu na koji je ranije pristala Priština bude pozvana na ovaj forum. Njihovi razlozi za nedolazak nisu umanjili efekte svega ovoga što smo ovdje imali kao ozbiljnu raspravu i žao mi je, naravno, što oni nisu bili tu“, kazao je Dodik.

Istakao je i da vjeruje da je format SEECP-a dobar i da od njega ne treba odustati, mada postoje različite inicijative da se on redefiniše ili smanji u nekom obimu.

“Jedno od ključnih pitanja jeste naravno pitanje migracija, koje opterećuju sve zemlje. Činjenica je da migranti ulaze u zemlje, koje nisu članice Evropske unije iz članica EU iz Bugarske i Grčke, a onda u tranzitu preko Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, BiH opet pokušavaju da se domognu destinacija negdje dalje u Evropi. To zahtjeva da se na jedan cjelovit način pokuša riješiti pitanje migracija i zato je bilo inicijativa da se formiraju zajedničke regionalne komisija, koja bi mogla da da odgovore na određene izazove“, rekao je Dodik i dodao:

“Ključno pitanje za čitavu regiju je ekonomski rast koji treba obezbijediti. Činjenica da trgovinska saradnja u okviru regije slabi govori o tome da treba poduzeti na nivou bilateralnih i individualnih vladinih odluka sve da se ta saradnja poboljša.“

Prema njegovim riječima, mišljenje svih na Samitu, u tom pogledu je da je neophodno učiniti sve kako bi se čitav region uključio u konkurenciju na bazi dodatne digitalizacije društva, kako bi se produktivnost i konkurentnost povećala.

Dodik je ponovio svoj stav da je protiv zatvaranja granica, kao mjere rješavanja migrantske krize.

“Postoji saglasnost da zajednički pokušamo modelirati određeni oblik saradnje vezano za migrantsku krizu, ali ostaje činjenica da svaka zemlja svojim individualnim mjerama to čini. Naravno, ja sam ovdje istakao da to nisu mjere zatvaranja granice i da ideja o tome da Oružane snage BiH izađu na granicu prema Srbiji i Crnoj Gori, kao i da dođu evropske bezbjednosne snage na granicu sa Hrvatskom, to bi samo konzerviralo problem i napravilo dodatne. Moje razmišljanje ide za tim da u okviru zemalja, koje sam pomenuo, znači i Srbija i Crna Gora, naravno BiH i Hrvatska, da vidimo na koji način se odnositi prema tom pitanju. Kada bi uspjeli da riješimo problem krijumčarenja kojim se bave različite lokalne grupe iz svih tih zemalja koje sam nabrojao, pa i iz Sjeverne Makedonije, Grčke i Bugarske, vjerovatno bi napravili veći rezultat, nego što bi mogli da uspijemo da postavimo eventualno vojsku na te prostore“, istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da je neophodnost dijaloga o svim otvorenim pitanjima u regionu neupitna.

“Što se tiče Prištine, BiH nije priznala Kosovo i BiH posmatra i podržava razgovore između Prištine i Beograda. U okviru toga spremna je da prihvati odnose, odnosno dogovore koje postignu Priština i Beograd i u tom pogledu isto tako i prakse koje su do sada poznate između Prištine i Beograda. Mislim da nema nekog posebnog razloga na budu primjenjive u odnosu između Sarajeva i Prištine. U tom pogledu je bio prijedlog, vidjećemo na koji način. Mi se nećemo sastajati na nivou država, jer mi ne prihvatamo i ne priznajemo Kosovo“, kazao je Dodik.

Borissov: Regionu zapadnog Balkana trebaju hrabri političari

JAHORINA, 9. jula (FENA) – Premijer Republike Bugarske Boyko Borissov kazao je u obraćanju danas na samitu predstavnicima zemalja članica Procesa za saradnju zemalja jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini da je namjera ostaviti proces proširenja Evropske unije “živim” jer je to od izuzetne važnosti za zemlje koje još uvijek nisu članice Unije.

– Stvari moraju ići naprijed kada govorimo o zemljama zapadnog Balkana, to ističem na svim sastancima s predstavnicima EU. Znamo da Kosovo nije priznato od određenih zemalja i to je pitanje unutrašnje politike svake od zemalja – mišljenja je Borissov.

Ponovio je da predstavnici Srbije i Kosova trebaju sjesti za isti stol i razgovarati te pronaći dogovor o nekim pitanjima, ali sada su ponovo otvorene neke teme koje se tiču uvođenja carinskih nameta i takvi potezi narušavaju integraciju.

Za ovu regiju bilo bi dobro da ima, kaže Borissov, nultu stopu poreza i da svi budu ravnopravni, dodajući da ova zemlja ima otvorena pitanja s Turskom, ali o njima redovno razgovara na sastancima. Kazao je da u regionu postoje pozitivne stvari, ali o njima se nedovoljno govori.

– Ako u Sarajevu, gradu kojeg smatram svojim, ne možemo da se dogovorimo, možemo se porječkati i otvoreno razgovaramo pa da rezultat toga bude neki sporazum – podvukao je.

I on je izrazio žaljenje jer predstavnici Kosova ne prisustvuju samitu te je kazao da su ovom regionu pored prirodnih ljepota koje ima potrebni hrabri političari kako bi se riješila otvorena pitanja u svjetlu potrebe jačanja dobrosusjedskih odnosa.

Ovim skupom, na kojem prisustvuju predstavnici svih zemalja jugoistočne Evrope, BiH završava jednogodišnje predsjedavanje tom regionalnom inicijativom, uspostavljenom prije 23 godine u Sofiji s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji.

Pendarovski: Zemlje regiona imaju zajedničku budućnost – članstvo u EU

Foto Fena: Almir Razić

SARAJEVO, 9. jula (FENA) – Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski kazao je danas u obraćanju na samitu predstavnicima zemalja članica Procesa za saradnju zemalja jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini da zemlje članice ove inicijative možda imaju različite viđenje prošlosti, ali svi imaju zajedničku budućnost, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Ovaj proces, napomenuo je, jedna je od nekoliko inicijativa koja imaju za cilj poboljšanje regionalne saradnje, ali to su ujedno i prilike da zemlje u tom procesu urade iskorak u smislu napredovanja prema tom zajedničkom cilju.

Podsjetio je da je Sjeverna Makedonija Prespanskim sporazumom riješila višegodišnji spor s Grčkom oko imena države, a regionalnu saradnju produbili su i s Bugarskom potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu čime su zatvorena teška pitanja iz prošlosti.

– Sada smo blizu punopravnog članstva u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), a dobili smo i preporuku za otvaranje pregovora s EU. Sjeverna Makedonija ispunila je sve obaveze te zemlje članice EU trebaju ispuniti svoje obaveze – pojasnio je.

Podsjetio je na izjave iz EU 2014. godine kada je rečeno da zbog unutrašnjih pitanja EU proširenje će se odgoditi do 2019. godine, a sada se ponovo mogu čuti stavovi o odgađanju proširenja, ali Pendarovski smatra da se svi ovi procesi mogu odvijati paralelno jer pristupanje neke zemlje je proces koji može dugo trajati.

Budući da će uskoro biti formiran novi saziv Evropske komisije, Pendarovski napominje da proširenje nije samo političko nego je to geopolitičko pitanje koje će imati pozitivan efekat na cijeli kontinent.

Ovim skupom, na kojem prisustvuju predstavnici svih zemalja jugoistočne Evrope, BiH završava jednogodišnje predsjedavanje tom regionalnom inicijativom, uspostavljenom prije 23 godine u Sofiji s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji.

Đukanović: Zastoj u širenju EU očekivan i politički najavljen

Foto Fena/Almir Razić

JAHORINA, 9. jula (FENA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas na Jahorini da je aktuelni zastoj u integraciji zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju za upućene očekivan i politički najavljen.

U obraćanju na otvaranju Samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi Đukanović je rekao da su istovremeno ponovljene obeshrabrujuće poruke s nekih od najvažnijih evropskih adresa od kojih posljednja jasno odbija proširenje EU prije dubokih institucionalnih reformi za unapređenje same Unije.

– Vjerujem da ćemo uskoro morati otvoriti pitanje kakva je stvarno budućnost proširenja EU i jesu li zemlje zapadnog Balkana i Unija i dalje privilegovani partneri ili se vraćamo na poziciju susjeda koji dijele brigu o perspektivi zajedničkog kontinenta – naveo je Đukanović.

Istakao je da u Crnoj Gori čvrsto vjeruju da je evropska perspektiva jedini garant da jugoistočna Evropa postane region mira, sigurnosti i razvoja, zbog čega ih zabrinjava usporavanje i zamagljivanje politike proširenja.

Đukanović je naglasio da “nema važnijeg preduslova za ekonomski i društveni razvoj naših zemalja od jasne upućenosti regiona na Evropsku uniju”.

Po njegovim riječima, za napredak regiona je ključno sveobuhvatno infrastrukturno povezivanje – transportno, energetsko i digitalno, te unapređenje obrazovanja.

Meta: Prema Kosovu se treba odnositi sa poštovanjem

Foto Fena: Almir Razić

JAHORINA, 9. jula (FENA) – Predsjednik Albanije Ilir Meta, tokom drugog danu samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), čestitao je Kosovu što će nakon Bosne i Hercegovine preuzeti predsjedavanje SEECP-om .

– Imamo još uvijek nekoliko bilateralnih izazova u našim naporima ka integraciji. S tim u vezi izražavam žaljenje što je Kosovo bilo primorano da ne učestvuje u ovom samitu. Kako se možemo pretvarati da imamo uspješnu saradnju ako neki od učesnika u ovom Procesu rade sve kako države ne bi imale koristi od regionalnih inicijativa – rekao je Meta.

Zbog navedenog smatra da je obostrano poštivanje od ključne važnosti za bezbjednost i prosperitet zemalja jugoistočne Evrope.

– Zbog toga ovo je pravo vrijeme sada da BiH ide dalje u prepoznavanju realnosti. Kosovo je nezavisna i suverena zemlja i prema njoj se treba odnositi sa poštovanjem, naročito od strane susjeda – rekao je Meta.

U procesu evropskih integracija kaže da je Albanija svjesna da još ima dosta posla da se ispune kriteriji i standardi.

Zahvalio se Vijeću za regionalnu saradnju (RCC-u) koji daje podršku u unapređenju regionalne saradnje kroz razne projekte.

BiH ovim samitom završava jednogodišnje predsjedavanje Procesom za saradnju zemalja jugoistočne Evrope o temi „Bolja povezanost za bolji život“ koji je iniciran na samitu u Sofiji  1996. godine, sa namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji.

Bosni i Hercegovini ovo je drugi put da ima priliku predsjedavati SEECP-om. Prvo predsjedavanje bilo je u periodu 2003. – 2004. godina.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.