DANAS JE SVETSKI DAN PREVENCIJE SAMOUBISTAVA: Godišnje se u Hrvatskoj izvrši jedanaest samoubistava na 100 hiljada stanovnika

Najviše samoubistava izvrši se vješanjem, trovanjem pesticidima i vatrenim oružjem. Oduzimanje života je drugi vodeći uzrok smrti mladih između 15 i 29 godina, nakon prometnih nesreća, istaknuo je WHO

U Hrvatskoj se godišnje izvrši jedanaest samoubistava na 100 hiljada stanovnika, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) po kojima broj samoubojstava u svijetu proteklih godina pada, no i dalje zabrinjava da si jedna osoba oduzme život svakih 40 sekundi.

Svake se godine ubije oko 800 hiljada ljudi, i iako je taj podatak alarmantan, stopa samoubistava po glavi stanovnika pada, objavio je u WHO u ponedjeljak, dan uoči Svjetskog dana prevencije samoubistava.

Globalna stopa pala je za 9,8 posto i iznosi 10,5 na 100 tisuća stanovnika, navodi WHO u izvješću koje pokriva razdoblje od 2000. do 2016.

Najveći pad je na zapadnom Pacifiku (19,6 posto) i Jugoistočnoj Aziji (4,2 posto). Jedino područje koje bilježi rast su Sjeverna i Južna Amerika, što se može objasniti velikom dostupnošću vatrenog oružja.

Većina samoubojstava, čak 79 posto, događa se u siromašnijim državama, no one bogate bilježe najveće stope, 11,5 samoubistava na 100 hiljada stanovnika.

Država s najvećim brojem samoubojstava po stanovniku je Gvajana s (30,2), a slijede je Rusija, Litva , Lesoto, Uganda, Šri Lanka, Južna Koreja, Indija i Japan.

Hrvatska je po posljednjim dostupnim podacima iz 2016. zabilježila 11,5 samoubistava na 100 hiljada stanovnika, pokazuje podaci WHO-a.

Slični članci

Najviše samoubistava izvrši se vješanjem, trovanjem pesticidima i vatrenim oružjem.

Oduzimanje života je drugi vodeći uzrok smrti mladih između 15 i 29 godina, nakon prometnih nesreća, istaknuo je WHO.

Padu globalne stope djelomično je pridonijela činjenica da sve više zemalja ima nacionalnu strategiju za prevenciju samoubistava, kažu u u agenciji Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Ženevi. Taj dokument trenutno ima samo 38 država.

“Svaka smrt je tragedija za obitelj, prijatelje i kolege. No, samoubojstva se mogu spriječiti”, priopćio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Koraci koji su se pokazali djelotvorni su educiranje medija o odgovornom izvještavanju o samoubistvima te pomaganje mladima da se nose sa stresom i pomoć rizičnim skupinama te ograničavanje pristupa pesticidima.

WHO je objavio kako je zabrana pesticida u Šri Lanki smanjila broj samoubistava za 70 posto između 1995. i 2015. godine. U Južnoj Koreji je slična mjera prepolovila broj samoubistava između 2011. i 2013. godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.