DANAS JE DAN D: Šta će prevagnuti na GO SDP-a: mudrost ili neiskustvo

Glavni odbor SDP-a danas će donijeti konačnu odluku da li će ta partija ući u državnu i federalnu vlast, četiri mjeseca nakon Općih izbora u BiH, održani 7. oktobra.

Odluka Glavnog odbora SDP-a nije obična. Ma kakva bila, ona će promijeniti kompletan politički kontekst u Bosni i Hercegovini u naredne četiri godine. Nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a znat će se da li će Bosnu i Hercegovinu naredne četiri godine nesmetano voditi nacionalisti, ili će im kakvu-takvu smetnju praviti SDP i DF. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider DF-a Željko Komšić rekao je da sve ovisi od SDP-a. Ako SDP donese odluku da idu u klinč sa nacionalnim strankama, tu politiku pratit će i DF.

Glavni odbor SDP i predsjednik Nikšić razvučeni su između dvije krajnosti. Komšić je rekao da je Nikšić razapet između mladih i starih SDP-ovaca. Prije bi se reklo je po srijedi sudar naivnog neiskustva grupe članova SDP-a s jedne i ogromne pameti članova partije na drugoj strani. Prvi ne žele u vlast sa nacionalnim strankama, drugi traže objašnjenje kako braniti državu izvan fronta. Ne nagovaram, ali pokušavam sukobiti argumente: Predsjednik Glavnog odbora Saša Magazinović je rekao: “Očekujem da će sjednica rezultirati odlukama koje će ići u prilog afirmaciji do sada zauzetih stavova Predsjedništva stranke, a kojima se u prvi plan, osim puta BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u, stavljaju jedinstvo Bh. bloka i jedinstvo SDP-a.” Komšić je ponudio konkretan odgovor: “Šta će mi i stranka i BH blok ako nemam države”.  Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić predlaže nekakve političke vratolomije o ulasku u vlast sa HDZ-om ali ne i sa SDA. Stav čelnika sarajevskog SDP-a, Damira Mašića, je da SDP ne treba ići sa SDA u vlast iz principijelnih razloga. Mašićeva principijelnost može se crpiti iz komoditeta četvrte stranke u Kantonu Sarajevo. Na drugoj stranije pobjednički tuzlanski SDP ima odgovornost prema 50-ak hiljada tuzlanskih glasača. Predsjednik Nikšić je napravio grešku kada je veliki SDP spustio na nivo mlade i male Naše stranke. Mašić 50.000 tuzlanskih glasača spušta na nivo 22.000 glasova koliko je SDP dobio u Sarajevu.

Slični članci

Iskusni kadrovi SDP-a poput Mire Lazovića ili profesora Ive Komšića ne spore da njihove mlađe kolege nisu u pravu na nivo stranačkih principa, ali istovremeno primjećuju kontekst preko kojeg njihove mlađe kolege prelaze nevjerovatno olako. Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, pregovarač tokom uspostavljanja mira u Bosni i Hercegovini, upozorava na povampirene politike Čovića i Dodika, koji otvoreno rade na razgradnji bosanskohercegovačkog društva i narode guraju u nove sukobe. On je nedavno objasnio: “Da postoji institucija vanrednih izbora u Bosni i Hercegovini, mogao bih lako prihvatio da ‘BH Blok’ ide u opoziciju. Pošto u BiH ne postoji mogućnost vanrednih izbora, ukoliko bi BH Blok otišao u opoziciju naredne četiri godine, dopustilo bi se svim protivnicima BiH iznutra i izvana da zemlju pokušaju podijeliti.“ Profesor Komšić govori o rijetkim trenucima u politici kada ljevica ima priliku ubaciti klip u zahuktali kotač nacionalizma. Takva prilika, objašnjava ovaj nekadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, se ne smiju propustiti, ne zbog same ljevice u BiH, koliko zbog budućnosti zemlje.

SDA je karte otvorila do kraja. U vrijeme kada poziva na stvaranje probosanskog bloka koji bi se suprotstavio retrogradnim politikama u zemlji, u Zeničko-dobojskom kantonu glasaju za HDZ-ovo delegata za Federalni dom naroda i na taj način Čoviću u ruke daju ključeve Federacije. SDA je u Republici Srpskoj podržala Dodikovog delegata za Državni dom naroda i predsjedniku SNSD-a, koji poziv na raspad Bosne, dala neograničenu vlast. Dakle, SDA istovremeno govori i juriš i naoružava neprijatelja. PATRIA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.