DAN KADA SMO IZIGRANI: Godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma – “mrtvog slova na papiru”

Danas se obilježava 23. godišnjica parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u koji smo toliko vjerovali, a pokazalo se da su ga se samo Bošnjaci pridržavali, dok su drugi iz njega uzimali samo ono što im odgovara. Međunarodna zajednica im je saučesnik, jer im je to dozvoljavala.

Na današnji dan 1995. godine, nakon trosedmične mirovne konferencije (od 1. do 21. novembra) u američkoj bazi Wright Patterson u gradu Daytonu, sporazum su  parafirali  predsjednik RBiH Alija Izetbegović, čelnik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik  tadašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD-a  Warrena Christophera,  a osim njega glavni američki posrednici bili su Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

-Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut – kazao je  rahmetli Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.