DAN ARMIJE RBiH: Bosna odaje počast najdražim sinovima

Džaferović na obilježavanju Dana Armije: Neka se retrogradne snage okane BiH

U Kasarni “Dubrave” kod Tuzle, danas je održana centralna svečanost obilježavanja 27 godina od formiranja Armije RBiH i 14 godina postojanja 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH. Dan Armije bez koje ne bi bilo ni BiH obilježen je postrojavanjem pripadnika 2. pješadijskog puka i prigodnim kulturno-zabavnim programom.

Svečanost u “Dubravama” svojim prisustvom, između ostalih, uveličali su član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović, potpredsjednici FBiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević te zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić i mnogi drugi.

– Armija RBiH je jedina legalna vojna sila RBiH, koja je u nemogućim uvjetima branila i odbranila državu. To je leganla voja sila, legalne i legitimne Vlade RBiH, međunarodno priznate države. Ona je po tome posebna u odnosu na sve druge vojske koje su dolazile u BiH, harale ovom državom i pokušavale da je unište – istakao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On je naglasio da je ova Armija nastala iz naroda u najtežem historijskom trenutku za našu zemlju.

– Mi danas trebamo nastaviti ono za šta se borila Armija RBiH, a to je cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda i građana. Poručujem retrogradnim snagama koje žele ostvariti neke ciljeve, koji nisu ni ratom ostvareni, da je BiH opstala u mnogo težim uvjetima, kada su oni koji su na nju atakovali bili mnogo snažniji. Danas je Bih mnogo snažnija, a oni koji su je od 1992. do 1995. godine napadali, mnogo su slabiji i neka dobro paze na svoje izjave i postupke. Mir i stabilnost je u interesu svih ljudi u BiH. Ukoliko nastave dovest će u pitanje Dejtonski mirovni sporazum i ono što je njime nastalo, a to su entiteti. BiH je postajala i prije Dejtona, tamo je samo potvrđen njen državno pravni kontinuitet, i postojat će do sudnjega dana – rekao je Džaferović.

Podsjećamo, neposredna ratna opasnost u BiH proglašena je 8. aprila, a potom je uslijedila proglašanje Republike BiH te uspostava štaba Terotorijalne odbrane BiH. Predsjedništvo BiH naložilo je svim naoružanim sastavima i pojedincima, osim JNA i MUP-a, da se jave općinskim, gradskim i regionalnim štabovima TO BiH, koji će biti potčinjeni jednoj komandi. Zbog toga se kao Dan Armije BiH uzima 15. april, iako je TO BiH zvanično preimenovana u Armiju RBiH 23. juna 1992.

– Zahvaljujući odlukama iz aprila 1992. godine zaokružena je oružana sila koja je u junu nazvana Armija RBiH. Zahvaljujući toj vojnoj sili danas svi Bosanci i Hercegovci mogu reći da imaju državu i državljanstvo od svoje domovine – rekao je zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić.

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević istakao je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u našoj historiji.

– Isti agresori sada napadaju istinu o odbrane naše domovine. Zato je naša trajna zadaća da obilježavamo značajne datume i brinemo o svim stradalnicima u agresiji, prije svega o poridicama šehida i poginulih boraca, RVI, ali i o veteranima rata koji su danas u teškoj situaciji – rekao je Bukvarević. Izvor: Faktor

Predsjedavajući Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić uputio je, povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine i 27. godišnjice njenog  formiranja, čestitku svim bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, članovima porodica šehida, poginulih, nestalih i umrlih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanih borcima i svim patriotima koji su doprinijeli odbrani naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

“Danas je dan kada se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri Bosne i Hercegovine koji su časno i herojski odbranili suverenitet i nezavisnost naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Bosne i Hercegovine kao cjelovite države ravnopravnih građana i naroda.

Na današnji dan, prije 27 godina, Odlukom Predsjedništva BiH formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine kao jedina legalna i legitimna vojna sila države RBiH, koja je u najtežim okolnostima barbarske agresije na našu domovinu, herojski odbranila ustavni poredak RBiH, ispisujući najčasnije stranice u hiljadugodišnjem periodu postojanja BiH.

S posebnim pijetetom i respektom sjećamo se šehida, poginulih, nestalih i umrlih boraca, njihovih porodica, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i svih patriota koji su doprinijeli odbrani naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Svim bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine”, stoji u čestitki predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića.Izvor: Vijesti.ba

Komšić: Armija RBiH najzaslužnija za opstanak države BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku povodom obilježavanja 15. aprila – Dana Armije RBiH.

– Armija RBiH nastala je kao nužna potreba organizovanog otpora protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu, koju su činile susjedne zemlje. Bila je jedina legalna i legitimna vojna formacija koja je branila ustavni poredak Republike BiH. Kroz svoju borbu zadržala je svoj multietnički i antifašistički karakter. Pred najezdom barbarizma i zločina obilježenih etničkim čišćenjem i genocidom, Armija RBiH borila se ujedno i za civilizacijske vrijednosti, poštujući ono što je zapisano u poveljama i konvencijama Ujedinjenih nacija, te je najzaslužnija za opstanak države Bosne i Hercegovine.

Na ovaj dan, treba se sjetiti svih onih pripadnika Armije RBiH koji su, braneći svoju državu, dali najviše što su mogli za nju. Dali su svoje živote, da bismo mi, danas, u miru mogli nastaviti borbu za opstojnost države. Države, čiji integritet i suverenitet još uvijek neki dovode u pitanje, i to oni kojima su borci Armije RBiH stali na putu.

Njihova  borba i žrtva nas obavezuje da u toj borbi ustrajemo. To je naš dug prema njima, koji nažalost više nisu s nama, ali i prema budućim generacijama – istakao je čestitci član Predsjedništva BiH Željko Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.  Izvor: Fena

U Mostaru obilježena 27. godišnjica Armije RBiH

U prisustvu brojnih ratnih komandanata, ratnih vetarana, ratnih vojnih invalida, porodica šehida, te predstavnika političkog i javnog života grada i kantona, danas je na mezarju Šehitluci obilježena 27. godišnjica formiranja Armije RBiH.

Ratni komandant odbrane Mostara, Semir Drljević – Lovac tokom obraćanja prisutnima zahvalio je svima koji su na bilo koji način uzeli učešće u ovogodišnjem obilježavanju, koje je činilo niz manifestacija. Za period odbrane BiH rekao je da je najčasniji period zemlje,  koji nikada niko neće moći isprljati.

– Svakodnevno nam podmeću i truju, ali im neće proći. Najveći cilj naših neprijatelja i neprijatelja ove zemlje je da radikalizuju Bošnjake. Još jednom upozoravam da na to ne nasjedamo. Ako uspiju, izgubili smo, rekao je.

Također ratni komandant, a danas predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago rekao je da je 15. april jedan od najznačajnih datuma za odbranu Bosne i Hercegovine. Tog dana, podsjetio je, objedinjene su sve patriotske snage u jedan front i pod jednu komandu. Omogućeno je i da se odbrana izvodi na drugačiji način nego dotad. Danas, 27 godina kasnije možemo biti nezadovoljni, Špagino je mišljenje.

– Državu gradimo sa ljudima koji su u ratu htjeli da je unište. Ipak, moramo biti optimistični i boriti se za nju kroz mir. Država mora ići ka svom cilju – euroatlantskim integracijama, rekao je.

Posebno ga je razočarala jedna činjenica:

– Danas počinje suđenje ratnom komandantu legendarnom Atifu Dudakoviću. To je provokacija državnog suda. I to je dokaz da određene strukture držabe gledaju da napakoste Armiji BiH i njezinim pripadnicima.

Spas za nasrtaje je logičan.

–  Ono što potenciramo je jedinstvo i zajedništvo svih patriotskih snaga koje vole državz i koje neće dozvoliti da je iko ugrožava. Mogu negirati zločine, mogu i spinovati, pokušavati izjednačavati, ali Armija BiH je međunarodno priznata vojska čiji je komandant nosio zastavu u Parizu 1995. na Dan pobjede nad fašizmom. To je sila koja se borila za državu i nije dala da se razgradi međunarodno priznata BiH, poručio je Špago.Izvor: Vijesti.ba

U Bugojnu odata počast najboljim sinovima Bosne i Hercegovine

Brojne boračke i druge delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje u Spomen parku poginulim braniocima Bugojna i Bosne i Hercegovine u centru grada.

Učenjem Fatihe i na drugi način odata je počast svim patriotama, koji su izgubili život u protekloj agresiji na našu zemlju od 1992. do 1995.

Na ulogu koju je imala u ratu, i najvažnije momente u razvoju Armije RBiH ukazao je tokom historijskog časa jedan od bugojanskih ratnih komandanata Faruk Aganović – Jupi.

Prigodnim riječima, prisutnima se obratio i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, istakavši da su na tome mjestu ispisana imena 349 šehida, koji su branili zemlju onda kada je to najviše trebalo.

-Od osnivanja Armije RBiH prošlo je 27 godina. Ako se vratimo unazad, sjetit ćemo se da su naši borci počinjali u farmericama, patikama, trenerkama, bez uniforme i naoružanja. Bili su to golobradi mladići, koji su prvi put noćivali pod vedrim nebom, kopali rov, bili u zemunici, išli u borbu – kazao je.

Mnogima, dodao je, ni danas nije jasno kako se u tako kratkom roku, i vremenu bez hrane, struje, mogla formirati  Armija RBiH koja će kasnije izvojevati historijsku pobjedu.

-Jedan veliki čovjek, čovjek mudrosti, rahmetli Alija Izetbegović, skupa s našim komandantima i običnim Bosancima i Hercegovcima, doprinio je da već u prvom mjesecu dođe do formiranja jedinica. Kako je rat odmicao, vojska je rasla, imali smo specijalne jedinice, pješadijske, artiljerijske i sve ostale – naglasio je.

Čestitao je svima 15.april, i izrazio zadovoljstvo što je, na obilježavanje 27. godišnjice od osnivanja Armije RBiH, došao veliki broj učenika i mladih, kojima je poželio da im se nikada ne desi rat.

-Vjerujem u vašu mudrost, mudrost vaših roditelja i mudrost svih naših sinova i kćeri koji su danas u Bosni i Hercegovini, da stanemo jedni uz druge i čuvamo sve ono što je naše, bosansko i hercegovačko – poručio je Ajkunić.

U Goraždu obilježen Dan armije RBiH

Kantonalni i gradski zvaničnici, kao i delegacije pripadnika Oružanih snaga BIH te boračkih udruženja, položili su cvijeće i odali počast poginulim braniocima Goražda.

Svečanosti su prisustvovali učenici goraždanskih škola koji su imali priliku čuti dio priče o slavnom putu Armije RBiH i borcima koji su sačuvali ovaj dio BiH.

O tome kako je stasala Armija RBiH prije 27 godina te izuzetnom doprinosu koji su u odbrani BiH dali borci Goražda i susjednih gradova, govorio je Abduselam Sijerčić Pelam, ratni komandant 31. Drinske udarne brigade.

Naglasio je da sjećanja o tom vremenu i njegovim sudionicima treba prenositi mladima.

Slični članci

“Zbog mladih želim reći da je Armija BiH početkom agresije na našu domovinu stasala od jedinica Patriotske lige, Zelenih beretki, Teritorijalne odbrane i jedinica MUP-a RBiH. Ona nije imala nikakav drugi predznak i njen jedini cilj je bio da se odupre agresiji koja je počela tada. Iako je Armija uspjela odbraniti cjelovitost BiH i sačuvati je i do danas traje borba za njeno opstanak i stvarno priznanje“ – kazao je Sijerčić.

Ocijenio je da poruke koje dolaze iz RS-a negiraju opstojnost BiH te da to najbolje pokazuje ko želi razarati ovo što imamo sada.

„Mi koji smo odbranili BiH spremni smo ponovo braniti ovu državu, ali to treba riješiti politički i sačuvati ovo za što smo se borili. Najbolji primjer negiranja je i pokretanje optužnice protiv Atifa Dudakovića i želja da se naša borba izjednači s agresorom. Svima razaračima BiH poručujem da ćemo ostati dosljedni naše borbe i sačuvati lik i djelo svakog pripadnika Armije RBIH”, istakao  je Sijerčić.

O značaju osnivanja ARBiH, govorio je i Eniz Halilović, aktuelni kantonalni ministar za boračka pitanja.

„To je snaga koja je časno i herojski odbrabila BiH njenu višestoljetnu postojanost, pravo na suverentitet i dekomratiju. Ovaj datum je jedan od najznačajnijih praznika u modernoj historiji BiH, posebno iz razloga što je Armija RBiH bila prva okosnica stvaranja i očuvanja multietničke zajednice svih konstitutivnih bh.naroda“ – kazao je Halilović.

Počast poginulim braniocima odata je i polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju u naselju Kolijevke. Izvor: Fena

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.