DA LI JE OVO MOGUĆE: Kinu u ugnjetavanju muslimana podržale Saudijska Arabija, UAE, Katar, Pakistan, Oman…

Kineska vlada je razdvojila čitave porodice, privodeći između 800.000 i dva miliona odraslih Ujgura muslimana u koncentracione logore i odvodeći neku od njihove djece u sirotišta

Skoro 40 država pisalo je Ujedinjenim nacijama kako bi podržalo politiku koju Kina sprovodi u zapadnom regionu Sinđijang, izjavio je danas neimenovani kineski diplomata pred Savjetom za ljudska prava UN, prenosi Rojters.

Agencija je imala uvid u kopiju pisma koje prkosi snažnim zapadnim kritikama na račun Kine, a koje su potpisali ambasadori 37 zemalja – Saudijske Arabije, Rusije, Severne Koreje, Venecuele, Kube, Belorusije, Mjanmara, Filipina, Sirije, Pakistana, Omana, Kuvajta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i mnogih afričkih država. Dakle, podršku maltretiranju, ugrožavanju, slanju u logore Ujgura muslimana, kojih u Kini ima oko 15 miliona, podržale su muslimanske zemlje. Ako je ova informacija Rojtersa tačna (a nerijetko oni objavljuju nepotpune informacije, pogotovu kad je riječ o Palestini i Izraelu), ovo je strašno.

“Suočena sa teškim izazovom terorizma i ekstremizma, Kina je preduzela seriju antiterorističkij mjera i mjera deradikalizacije u Sinđijangu, uključujući otvaranje centara za stručno osposobljavanje i obuku”, navodi se u tom pismu.

Slični članci

Rojters navodi da se Kina našla na udaru optužbi da je pritvorila milion muslimana i da progoni etničke Ujgure u Sinđijangu.

Podsjeća se da je protekle nedjelje 22 ambasadora potpisalo pismo upućeno Savjetu za ljudska prava UN u kojem se kritikuje politika Pekinga.

Kineske vlasti razdvajaju muslimansku djecu od roditelja, odvode ih u koncentracione logore

Prema izvještajima UN-a najmanje milion osoba u udaljenoj regiji u Kini nalaze se u pritvornim centrima. Kina ih opisuje kao centre za obuku koji pomažu da se iskorijeni ekstremizam i da osobe tu steknu nove vještine.

U izvještaju o nezakonitom zatvaranju u “velikim zatvoreničkim centrima”, kao i široko rasprostranjenom nadzoru i ograničenjima, posebno usmjerenih na Ujgure i druge manjine u Sinđijangu.

“Ujgurske muslimane stalno nadgledaju, njihove telefone zapljenjuju i skeniraju, njihova koža se ubada za uzorke krvi da bi se prikupio njihov DNK, a njihovoj djeci je zabranjeno da idu u džamije”, navodi se u izvještaju USCIRF-a.

“Čak i gore, kineska vlada je razdvojila čitave porodice, privodeći između 800.000 i dva miliona odraslih u koncentracione logore i odvodeći neku od njihove djece u sirotišta”, dodaje se u izvještaju.

“Članovi porodice ne mogu kontaktirati jedne druge zbog straha od vladinog praćenja, tako da mnogobrojni ujgurski muslimani nemaju pojma gdje su njihovi najmiliji ili čak da li su živi”, piše u izvještaju.

Dodaje se da, iako je više stranih vlada – uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Tursku – “oštro osudila” Peking zbog tih “nečuvenih zlostavljanja”, vlada nije imala nikakve posljedice.

“Uprkos dugogodišnjoj eskalaciji zlostavljanja, šira međunarodna zajednica je tragično propustila priliku da spriječi ono što se sada dešava sa Ujgurima i drugim muslimanima u Kini”, kaže se u izvještaju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.