ČVOKA KOSOVU, ALI I SRBIJI: Američki zvaničnik poziva na ukidanje taksi, ali i priznanje genocida

Nužno da se Srbija suoči s prošlošću kako bi išla dalje, ali i zbog poštovanja prema žrtvama tog stravičnog zločina, rekao je Metju Palmer

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za jugoistočnu Evropu Metju Palmer pozvao je danas Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, i istakao da SAD te takse smatraju preprekom nastavku dijaloga.

Fena prenosi da je Palmer, u intervjuu koji za novinske agencije u BiH dao u Sarajevu, poručio da “SAD snažno podržavaju proces koji EU vodi u rešenju pitanja” odnosa Beograda i Prištine.

 

Slični članci

Vašington želi da vidi “postizanje sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa, što bi otvorilo vrata za put ka EU i Srbiji i Kosovu”, istakao je američki zvaničnik.

“To bi doprinelo bezbednosnoj situaciji na zapadnom Balkanu. Takvim sporazumom promovisali bi se stabilnost i mir u celom regionu”, ocenio je Palmer, preneo je Tanjug.

On je za odluku NATO da pozove BiH da podnese Godišnji nacionalni program kazao da bi bila “dobrodošla odluka u smislu šireg regionalnog interesa kada je u pitanju bezbednost, zbog čega će SAD podržavati BiH u reformi odbrane i u nastojanjima da ojača odnose sa NATO”.

Palmer je naveo da “Srbija nije protiv NATO-a, nego da, naprotiv, ima produktivne odnose s tim vojno-političkim savezom, koji su trenutno i bolji i jači od odnosa BiH i NATO s obzirom na činjenicu da je pred BiH još mnogo posla pre nego što nivo saradnje sa NATO bude na nivou koji ima Srbija”.

Fena prenosi da se Palmer osvrnuo na usvajanje Rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu u kojoj se traži od Srbije da prizna genocid u Srebrenici, kazavši da su “činjenice o genocidu u tom gradu neosporne i priznate od svih relevantnih međunarodnih tela”.

“Stoga je nužno da se Srbija suoči s prošlošću kako bi išla dalje, ali i zbog poštovanja prema žrtvama tog stravičnog zločina”, rekao je Palmer, zbog čega je “pozvao i ohrabrio sve u regionu da prihvate tu realnost”.

DŽABA MU ŠTO JE PREDSJEDNIK: Dodik ostaje pod američkim sankcijama

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za jugoistočnu Evropu Metju Palmer izjavio je da Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i dalje ostaje pod sankcijama.

Kako je rekao, to što je Dodik postao član Predsjedništva BiH nije jedan od kriterijuma za uklanjanje sankcija.

Fena prenosi da je Palmer, u intervjuu koji za novinske agencije u BiH dao u Sarajevu, odgovorajući na pitanje da li će izbor Dodika za člana Predsjedništva BiH eventualno ugroziti aspiracije BiH na njenom put ka evroatlantskim integracijama, kazao da će “SAD predano raditi sa svim članovima državnog Predsjedništva uključujući i Dodika”.

“On i dalje ostaje pod sankcijama SAD, jer to što je postao član Predsjedništva BiH nije jedan od kriterijuma za uklanjanje sankcija. Dodik zna šta se od njega očekuje kako bi sankcije bile uklonjene i željeli bismo da vidimo da on ide tim putem”, poručio je Palmer.

Navodi se da je Palmer podsjetio da su “sankcije protiv Dodika uvedene zbog antidejtonske aktivnosti”, dodajući da “on mora da pokaže da je posvećen teritorijalnom integritetu BiH odnosno da ne ide putem secesije” i da su “sankcije uvedene kao funkcija podrške SAD Dejtonskom mirovnom sporazumu”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.