ČUVATI SE ŽUTICE: Preporuke stanovništvu nakon poplava u vezi vode, hrane i higijene

Načelnica službe za higijenu i epidemiologiju Doma zdravlja Zenica Lela Brka savjetuje stanovništvo poplavljenih područja Grada Zenica kako koristiti vodu i na koji način se zaštititi od zaraznih bolesti.

U poplavljenim područjima i nakon što se voda povuče jedna od najvećih opasnosti je pojava zaraznih bolesti. Najčešće zarazne bolesti koje se javljaju u poplavljenim mjestima su crijevne infekcije, žutica, trbušni tifus…
Stoga se stanovništvu poplavljenih područja preporučuje da ne konzumira vodu iz vlastitih vodnih objekata sve do povlačenja vode i provedene dezinfekcije.

Također se preporučuje korištenje flaširane vode i vode iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sistema. Vodu prokuhavati 15 minuta nakon ključanja. Takva voda se koristi za piće, pranje ruku i održavanje higijene, pripremanje hrane.

Preporuka je i da se ne koristi voda lokalnog vodovoda ili bunara ako je zamućena, kao i da se ne konzumira hrana koja je bila u doticaju sa poplavljenom vodom.

Također treba pojačati ličnu higijenu i higijenu ruku, obratiti pažnju na postupke sa otpadom, voditi računa o higijenskim postupcima prilikom prolaska poplavljenim područjima jer je tlo kontaminirano.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.