ČIM NIJE PO NJIHOVOME: EU se kroz mišljenje Evropske komisije sveti našoj zemlji zbog projekta Bloka 7 TE Tuzla

Etiketa euroskeptika grubo se lijepi u svim slučajevima i svima koji ukazuju na sebično djelovanje iz Evropske unije. Analitičari koji su prodrijeli u suštinu ovog interesnog saveza, uz sve njegove dobre – ali periferne karakteristike, lako čitaju kodirane interese koji uglavnom štete manjim članicama i onima koje imaju te aspiracije.

Tako je sa Mišljenjem Evropske komisije (29. maj 2019.) vidljiva njena pristrastnost i vlastito koristoljublje u dijelu gdje kritikuju Vijeće za državnu pomoć BiH.

Neka upravna tijela kojima je povjerena provedba pravne stečevine EU, kao što su Konkurencijsko vijeće i Vijeće za državnu pomoć, funkcioniraju na temelju etničkog donošenja odluka, u kojima najmanje jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda mora podržati odluku da bude validna. To nije ni kompatibilno sa SSP-om niti s obavezama koje proizlaze iz članstva u EU – piše u Mišljenju.

Slični članci

Zašto je pored svih institucija u BiH koje, shodno ustavnom uređenju, imaju inkorporiran nacionalni ključ pri odlučivanju, Vijeće za državnu pomoć dobilo kritike za to i baš iz središta EU? Podsjećamo, Vijeće za državnu pomoć BiH je 2018. negiralo navode iz EU i njene Energetske zajednice o prekomjernom udjelu državne pomoći pri davanju garancija Federacije korisniku JP „Elektroprivreda BiH“ za kreditno zaduženje u svrhu realizacije Projekta „Izgradnja Bloka 7 – 450 MW TE Tuzla. Ovo mišljenje Vijeća je bilo odlučujuće da Parlament FBiH odobri kreditno zaduženje i pokretanje projekta. U suštini, iz EU su se bunili što država (u ovom slučaju Federacija BiH) pomaže (osigurava vraćanje kineskog kredita) izgradnju strateški bitnog Bloka 7 TE Tuzla. Nekako su izmislili nekakve zakone i pravnu stečevinu po kojoj država ne smije puno pomagati strateške projekte! Kažu “to je prekomjerna državna pomoć”. Valjda takve projekte treba realizovati CCI, Helsinški odbor, Fond otvoreno društvo, Žurnal ili Dogs Trust, a ne država?! Svjesni su da dobrom organizacijom, jasnim ciljem i djelovanjem, država može izgraditi autoputeve, elektrane, fabrike, infrastrukturu, razviti poljoprivredu… – ukratko, biti stabilna i manje ovisna od stranih kredita, stranih proizvoda i ostalog.

EU se ovdje nije mogla obuzdati. Ne žele da FBiH ima stabilan elektroenergetski sektor, već da bude uvoznik struje. Uz to, ne odgovara im ni korištenje jeftinijih kineskih investicija jer žele nam prodati svoje, skuplje kredite. Tako su u EU tokom kritika ovog megaprojekta mijenjali razloge negodovanja. Osim zaštite okoliša, bili su dosjetili da zaigraju na kartu prokomjerne državne pomoći. Upravo tu kartu im je iz 2018. ruke izbilo Vijeće za državnu pomoć BiH, a koje je sada, u Mišljenju Evropske komisije, dobilo ukor, a i svojevrsnu prijetnju, sve to jer su negirali svojedobne navode iz EU koji su trebali dovesti do blokade realizacije projekta izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.

Kada iz EU kritikuju druge, prvenstveno vlasti u BiH, često im kažu da odluke donose mimo interesa razvitka zemlje. Sada je ovdje jasno da EU opstruira razvoj BiH zbog svojih interesa. SAFF

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.