CERO O BEOGRADSKOM SASTANKU: Svesrpska nacionalna politika preko filijale RS projektuje politički haos u BiH

Kažu da pravda stiže sa zakašnjenjem, ali Bosni paše i posljednji vagon

Pravdan pravom paralelnih specijalnih odnosa i statusom dejtonske strane dogodio se najavljeni sastanak republičkosrpske ‘političke elite’, one vladajuće i one opozicione na različitim nivoima, u RS-u i institucijama BiH sa, samopromoviranim ‘drvarskim knezom, kraljem’, predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Povod bješe programska Deklaracija donesena na nedavno održanom stranačkom Kongresu SDA i svesrpsko određenje prema njoj.

Osporavana i hvaljena, proglašavana antiustavnom i antidejtonskom, ma kako, Deklaracija je najavila radikalan zaokret u ciljevima i strategiji bošnjačko-bosanske politike. Deklarirani ciljevi prave otklon u traganju pomirenja nacionalnog i građanskog kao potke obnove bosanskohercegovačkog društva na krhotinama ratne destrukcije. Ne manje radikalna je i promjena strateško-taktičkog djelovanja u ostvarivanju ovih ciljeva, od zamarajuće i jalove strategije reakcije navještava se strategija akcije, što unosi pometnju u bh. politički prostor, ne samo lokalnim akterima, nego i prisutnoj međunarodnoj zajednici kao faktoru istovrsnih traganja.

Samjerljivost održivosti ustavno-političkih ciljeva Deklaracije, njihovu univerzalnost u EU i širem kontekstu valja mjeriti održivošću dejtonske karakterizacije rata protiv Bosne. I baš tako njena izvjesnost će dijeliti sudbinu otklona od dejtonske definicije ‘nesretni sukob u regiji’. Ma koliko haški pravorijeci bili osporavani, zločini slavljeni, a zločinci u heroje promicani, ipak ostaje istina o dvostrukim agresijama na bosansko državno biće. Dokazani udruženi-zločinački projekti će kosmičkom, ali i međunarodnom pravdom, naći puta za obnovu bosanskog društva pretakanjem pravde u ustavno-pravno uređenje živuće Bosne.

Kažu da pravda stiže sa zakašnjenjem, ali Bosni paše i posljednji vagon.

Slični članci

Već od briselskog poziva institucijama BiH za dostavu prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) dalo se prepoznati da tzv. svesrpska nacionalna politika preko filijale RS projektuje preventivni politički haos u Bosni. Svjesna da NATO pozivnica jeste konačna ovjera bosanskohercegovačke državnosti, njenog suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta, a nespremna to prihvatiti, počinje da igra lukavu igru piromana i vatrogasca zarad ojačavanja pregovaračke pozicije u srbijansko-kosovskim pregovorima.

Piroman Dodik zarad ovih interesa i mokrih snova o RS-ovskoj državnosti drži u talačkoj krizi, ne samo ANP, nego i bosanskohercegovački EU put, pa i samu njenu opstojnost. Vatrogasac Vučić po oprobanom modelu velikosrpskog hegemonističkog etnocentrizma, onako ‘drvarskokneževsko, kraljevsko, predsjednički’ stvara privid apsolutnog gospodara bosanske opstojnosti i ‘međunarodnoj zajednici nudi svoje usluge mirotvorca’ promovirajući se tako kao regionalni, neupitni, autoritet.

Sve političke ideje imaju svoj smisao, trajanje i oročenost, ali i kudretsahat kada postaju vlastita proturječnost i sebi oponenti. Njihovi nosioci, veličinom liderske obaveze i opšteg interesa, moraju znati prepoznati te trenutke i u novonastali prostor dopustiti ulazak svježeg zraka dolazećih političkih ideja. Neka se u ovom mom sudu prepoznaju i ovdje imenovani, ali i oni čija imena ne spomenuh.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.