ČAMPARA O NEZAKONITOSTIMA U KS: Babić je imala 30 hiljada KM, a Konaković sebi dodijelio 10 puta više

Poređenja radi, član Predsjedništva BiH, predsjedavajući VM ili federalni premijer imaju 3-4 puta manju tekuću rezervu. Neozbiljno i sramotno je da lokalni funkcioneri imaju takvu poziciju. A očigledno je i da te stotine i stotine hiljada maraka koriste netransparentno

Kao zastupnik u Skupštini KS još u mjesecu julu sam pokrenuo pitanje enormnog povećanja tekuće rezerve u kabinetu predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića, sa 30.000 KM koliko je imala Ana Babić u prošlom mandatu na 200.000 KM koliko je po Rebalansu budžeta dobio Konaković. 

Slični članci

Ali čak ni to nije sve, jer Vlada KS je nastavila da prebacuje sredstva Konakoviću u tekuću rezervu, nizom svojih odluka, čiji je ukupni iznos 325.000 KM. Sve odluke je potpisao premijer Edin Forto, po naredbi Konakovića.

Na pitanje, koje je opravdanje zašto se to radi, nisam dobio nikakav odgovor od Ministarstva finansija.

Poređenja radi, član Predsjedništva BiH, predsjedavajući VM ili federalni premijer imaju 3-4 puta manju tekuću rezervu. Neozbiljno i sramotno je da lokalni funkcioneri imaju takvu poziciju. A očigledno je i da te stotine i stotine hiljada maraka koriste netransparentno.

Po članu 10. Zakonu o izvršenju budžeta KS sredstva tekuće rezerve planirana u Budžetu koriste se za nepredviđene namjene za koje u budžetu nisu planirana sredstva ili za namjene za koje se tokom godine pokaže da za njih nisu utvrđena dovoljna sredstva jer ih pri planiranju Budžeta nije bilo moguće predvidjeti».

Suština sredstava tekuće rezerve  jeste da se dijele bez javnog poziva, i to za hitne i nepredviđene situacije. Kada pogledate način na koji Konaković dijeli te novce (poput slučaja 60.000 KM za Zukorlićevu BANU), vidite da je to protivno zakonskom opisu tekuće rezerve.

Ako udruženjima treba podrška, to treba raditi u skladu sa zakonom, kroz redovno budžetiranje, a ne ovako – nasiljem nad zakonskim okvirom. Skoro sve vrste namjena koje Konaković pokriva tekućom rezervom mogu biti pokrivene redovnim budžetiranjem, ali očigledno mu je jedini cilj po svaku cijenu izbjeći javne pozive i transparentnost.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.