BRITANSKI NAUČNICI: Tamnom čokoladom protiv depresije

Tamna čokolada čuva mozak, srce, krvne žile i smanjuje rizik od dijabetesa

Umjereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključila je skupina britanskih naučnika, a prenosi Daily Mail.

Stručnjaci sa University Collegea London proveli su anketu u kojoj je sudjelovalo više od 13 tisuća ljudi. Usredotočili su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu i njihovom emocionalnom stanju. Znanstvenici su uzeli u obzir i čimbenike kao što su razina tjelesne aktivnosti i prisutnost loših navika, posebno pušenja.

Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopće ne jedu. Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 posto manje znakova te bolesti. Osim toga, kod četvrtine sudionika ankete koji su redovito jeli 104 do 454 g toga slatkiša, vjerojatnost razvoja depresije smanjila se za 58 posto u usporedbi s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju prehranu. Znanstvenici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim udjelom kakaa.

Postoji niz mehanizama kojima čokolada može spriječiti pojavu depresije ili umanjiti njezine simptome, napominju istraživači. Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni utjecaj na ljudsku psihu.

“Čokolada sadrži brojne psihoaktivne tvari, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osjećaj boli, te nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja”, zaključuju znanstvenici.

Slični članci

Štoviše, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, također izravno povezana s pojavom stresa i tjeskobe.

Ranije su poljski znanstvenici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezija, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima i crno vino, izvor korisnoga antioksidansa  resveratrola, imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje ljudi.

Uporaba proizvoda s protuupalnim svojstvima, kako kažu stručnjaci, smanjuje vjerojatnost prerane smrti za 18 posto, a njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 20 posto, a od raka za 13 posto.

Tamna čokolada čuva mozak, srce, krvne žile i smanjuje rizik od dijabetesa

Flavanoli se nalaze u kakau kojeg u tamnoj čokoladi ima od dva do tri puta više nego u mliječnoj te je zato znanstvenici nazivaju zdravom namirnicom. Najzdravije varijante tamne čokolade imaju najmanje 70 posto kakaa, kažu znanstvenici sa američkog Sveučilišta Harvard.

Znanstvenici su otkrili kako unos tamne čokolade više od pet puta tjedno smanjuje rizik od srčanih bolesti za čak 57 posto. Zbog flavanola u tamnoj čokoladi smanjuje se i LDL, loš kolesterol koji oštećuje arterije koje odvode krv iz srca. Znanstvenici s Harvarda su objasnili i kako dugoročni unos flavanola iz tamne čokolade može smanjiti rizik od dijabetesa.

– Dvije kockice tamne čokolade na dan čuvaju  srce – rekli su i dodali da treba pripaziti s količinama jer su nutritivne vrijednosti tamne čokolade vrlo visoke. Samo 100 grama ima 546 kalorija. Ipak, tvrde da za razliku od mliječne čokolade, tamna puno brže izaziva sitost pa je ljudi najčešće ni ne mogu pojesti u velikim količinama.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.