BRAVO SUSJEDI: Hrvatska dvije milijarde eura u plusu nakon šest godina EU članstva

– Kada govorimo o šest godina članstva treba istaknuti smo 14,4 milijarde kuna (oko 2 milijarde eura) u plusu. Očekujem da ćemo daljnjim zahtjevima za nadoknadu sredstava i isplatu prema Europskoj komisiji, kako se projekti završavaju, biti još i bolji, poručila je ministrica Žalac

Povodom obilježavanja Dana Evrope u Kući Evrope organizirano je tradicionalno dijeljenje promotivnih materijala i druženje predstavnika Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj te Evropske investicijske banke sa zainteresiranim građanima, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas se u zemljama članicama Evropske unije obilježava 69. obljetnica Evropske unije (EU) odnosno Schumanove deklaracije, a u okviru događanja u Hrvatskoj se u više gradova održavaju događanja povodom Evropske nedjelje.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac poručila je kako danas počinju i Dani otvorenh vrata EU projekata koji će trajati do 19. maja, pri čemu će tokom tih deset dana javnost iz svih djelova Hrvatske imati priliku vidjeti preko 160 europskih projekata koji su prijavljeni u sklopu ove kampanje.

Građani će imati priliku informirati se direktno iz prve ruke od onih koji su uspješno aplicirali za EU fondove te povukli sredstva za svoje projekte, kazala je ministrica.

“Kada govorimo o šest godina članstva treba istaknuti smo 14,4 milijarde kuna (oko 2 milijarde eura) u plusu. Očekujem da ćemo daljnjim zahtjevima za nadoknadu sredstava i isplatu prema Evropskoj komisiji, kako se projekti završavaju, biti još i bolji”, poručila je ministrica Žalac.

Predstavnik Evropske komisije (EK) u Hrvatskoj Branko Baričević istaknuo je kako je cilj današnjeg događanja građanima predstaviti aktivnosti koje EK provodi u suradnji s Hrvatskom vladom, odnosno Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova te Evropskom investicijskom bankom (EIB).

“Drago nam je da su građani već pokazali velik interes, kao i da se evropski novci sve više i sve bolje koriste te da u cijeloj Hrvatskoj postoji velika iskoristivost fondova čija vidljivost možda nije na istom nivou”, kazao je Baričević.

Trodnevno obilježavanje Dana Evrope u Hrvatskoj će trajati do subote, kada će biti organizirana završna zabava na Trgu Evrope na kojoj će sudjelovati predstavnici zemalja članica EU, odnosno njihova veleposlanstva. Osim u Zagrebu, slične aktivnosti provode se i u drugim hrvatskim gradovima.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.