BRAMMERTZ U BEOGRADU: Osuđeni su ratni zločinci, a ne heroji

Kritikovali smo Srbiju zbog čega ne donosi strategija razvoja Tužilaštva za ratne zločine, a poslije današnjih sastanaka ja sam oprezni optimista, diplomatski rečeno, da će se procesuirati više slučajeva ratnih zločina do kraja godine, ocijenio je Brammertz

Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Den Haagu Serge Brammertz ocijenio je da su pred haškim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), čiji je MICT slijednik, dokazani zločini sve tri strane sukobljene tokom 90-ih godina, i sugerirao bolju regionalnu suradnju u procesuiranju ratnih zločina i u potrazi za nestalima.

“Mislim da smo pokazali da su sve tri strane počinile zločine i to ne samo tokom borbe, već uzimajući zatočenike, ubijajući ih, gledajući kako njihovi vojnici siluju ili ne čineći ništa dok su njihovi vojnici uništavali sela i gradove”, izjavio je Brammertz u intervju za TV Prva poslije službenih razgovora sa srbijanskim dužnosnicima.

Brammertz se tokom dvodnevnog posjeta Beogradu uoči podnošenja redovitog izvještaja u Ujedinjenim narodima o suradnji s MICT-om susreo s predsjednikom Srbije, srbijanskom ministricom pravosuđa i glavnom tužiteljicom za ratne zločine, a iz Beograda odlazi uvjeren da će se početi “raditi na više slučajeva ratnih zločina”, te na potrazi za nestalima, što je ocijenio jednom od ključnih zajedničkih obveza u regiji.

O opstrukciji pravde u slučaju Mladić

Upitan da li je to što je u slučaju Ratka Mladića usvojen prijedlog odbrane i haški sudija je izuzeo cijelo sudsko vijeće, opstrukcija pravde, Bramerc kaže:

“Bili smo iznenađeni kada se to dogodilo i zato smo se žalili. Nikako ne opstruišemo slučaj, samo koristimo sva pravna sredstva koja imamo, a vjerujemo da odluka jednog sudije nije u saglasnosti sa uobičajenom praksom Haškog tribunala.”

On je za TV Prva na pitanje da li se Srbija može nadati pozitivnom izveštaju pred SB UN, rekao i:

“Kritikovali smo ranije zbog čega se ne donosi strategija razvoja Tužilaštva za ratne zločine, zbog čega se ne sprovodi, ali poslije današnjih i jučerašnjih sastanaka ja sam oprezni optimista, diplomatski rečeno da će se procesuirati više slučajeva ratnih zločina do kraja godine.”

O sastancima sa tužiteljkom za ratne zločine, kao i sa predsjednikom Srbije, Bramerc kaže se razgovaralo o međusobnoj saradnji u preostalim slučajevima u Hagu, kao što su Simatović i Stanišić.

“Dotakli smo se strategije razvoja Tužilaštva za ratne zločine, drago nam je da su postavljeni dodatni zamjenici tužioca i njihovi pomoćnici, pa će i raditi na više slučajeva ratnih zločina. Sa predsjednikom sam razgovarao o nestalim osobama, to je njemu važno, ali i svima u regionu”, dodao je on.

Na konstataciju novinara da poslije toliko optužnica, presuda, pritvaranja, u regionu se na mnoge ratne zločince gleda kao na heroje, Brammertz je rekao da se u Den Haagu svima sudilo po međunarodnom pravu, a ne zato što su “ratni heroji”, i rekao da je uvreda za žrtve kako se danas tretiraju mnogi haški optuženici.

“Ko god je osuđen u Den Haagu – osuđen je zbog kršenja međunarodnog prava, a ne zato što je ratni heroj. Sada kada vidim kako se prema nekima od njih odnose – pa, to je uvreda za žrtve, nepoštivanje zakona i ne pomaže pomirenju u regiji”, ocijenio je Brammertz u ekskluzivnom intervjuu za TV Prva.

Brammertz drži neprihvatljivim da “ljudi osuđeni za najteže zločine budu prihvaćeni kao heroji u svojim sredinama”.

Slični članci

“To je nešto što snažno osuđujemo, jer toga je sad više nego ranije i to je veoma negativna pojava”, rekao je.

Brammertz je istaknuo da je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o nestalim osobama.

“To je njemu važno, ali i svima u regiji”, kazao je Brammertz, a ta je ocjena neizravno istaknuta i u priopćenju iz Vučićeva ureda nakon njegova sastanka s Brammertzom.

“Brammertz  i Vučić suglasili su se da je neophodno posvetiti posebnu pažnju problemu nestalih”, navedeno je u priopćenju.

Vučić je, kako se navodi, ocijenio važnim da “dođe do napretka u suradnji po pitanju nestalih osoba”, a to bi, smatra on, “dovelo do poboljšanja odnosa Srbije i Hrvatske”.

Brammertz je nakon susreta s visokim pravosudnim dužnosnicima u Srbiji rekao da je “oprezni optimist” u pogledu očekivanog procesuiranja više slučajeva ratnih zločina do kraja godine.

Komentirajući formiranje specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, Brammertz je rekao da “ne zna kad će se pojaviti prve optužnice”.

“Jedino što vam mogu reći je da u potpunosti surađujemo s njima, da je nekoliko iskusnih tužitelja prešlo u taj sud i da im pružamo sve potrebne informacije, ali na njima je kad će podignuti prve optužnice”, objasnio je glavni tužitelj MICT-a.

On je naglasio kako je  “jako teško voditi međunarodnu istragu, a poglavito ako ste fizički u Den Haagu, a trebali biste biti na Kosovu”.

“Svjedoci, njihova zaštita, osiguranje dokaza – sve to iziskuje mnogo vremena. Znam i da žrtve žele pravdu, ali bojim se da će potrajati”, ocijenio je Brammertz.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.