BOŠNJACI ĆE ULOŽITI VETO: Ode li podrška Pelješkom mostu na potvrđivanje i u Vijeće naroda RS

Odluke koje usvaja Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) trebaju biti potvrđene i na Vijeću naroda RS.Izjavio je to za Novinsku agenciju Patria potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, komentarišući podršku koju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u četvrtak dobio od NSRS, nakon što je odbio podržati druga dva člana Predsjedništva koji su najavili da će zatražiti obustava gradnje mosta Pelješac, prije nego BiH i Hrvatska ratificiraju granicu u Malostonskom zaljevu.

„Sve što se do sada usvajalo u NSRS, bez obzir da li se radilo o zakonima, rezolucijama, deklaracijama… sve je išlo i na Vijeće naroda, odnosno na nacionalne klubove, gdje nacionalni klubovi kažu svoj stav, nakon čega predmet ide na plenarnu sjednicu Vijeća naroda RS “, rekao je Salkić.

„Ako nema dogovora na plenarnoj sjednici Vijeća naroda RS, onda predmet ide na Ustavni sud RS“, dodao je Salkić, ističući da ako se bude poštovala procedura Bošnjaci će imati prostora da kažu da je odluka NSRS u pogledu mosta Pelješac povreda interesa bošnjačkog naroda u tom entitetu.

Slični članci

Salkić je rekao da je došlo do zloupotrebe vitalnog nacionalnog ili entitetskog interesa. Pitanje Pelješkog mosta, dodao je, nije pitanje interesa jednog entiteta niti jednog naroda u BiH, „već je to pitanje interesa svih građana BiH.“

Predsjedništvo BiH na sjednici u utorak je s dva glasa za i jednim protiv, donijelo zaključak kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac te da razgovorom riješi sva otvorena pitanja jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru. Ukoliko se to ne dogodi, BiH će pokrenuti postupak mirenja, a ukoliko bude potrebno, pokrenut će postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Za takav zaključak glasali su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović dok je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv toga. Dodik se pritom pozvao na pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Dodika je u četvrtak sa 60 glasova podržala i Narodna Skupština Republike Srpske.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.