BOLOVI RASTA: Kako roditelji mogu pomoći?

Ako se vaše dijete navečer ili noću žali na bolove u nozi, velika je vjerojatnost da se radi o klasičnom slučaju bolova rasta.

Ta će probadajuća bol najčešće proći do jutra, ali djetetu je to slaba utjeha, kažu njemački pedijatri.

Želite li mu malo ublažiti bol, pokušajte s blagom masažom listova i bedrenih mišića. Pedijatri kažu da može pomoći i stavljanje leda na mišiće, ali i vruća kupka za opuštanje.

Fenomen bolova rasta, koji liječnicima još uvijek nije u potpunosti jasan, pogađa oko trećinu djece u dobi od tri do 12 godina. Najčešće zahvaća prednji dio potkoljenice, koljena i listove.

Slični članci

Istraživanja su pokazala da povećana fizička aktivnost danju može rezultirati češćim simptomima bolova rasta noću, pa se ponekad preporučuje i češći odmor.

No bolove rasta ne treba pripisivati drugim problemima. Ako se dijete uz bolove noću i znoji, pojavljuje se oticanje, ima groznicu, ako roditelji zamijete promjene na koži ili ako gubi na težini, vjerojatno su u pozadini drugi razlozi jer se radi o simptomima koji se smatraju atipičnim za bolove rasta .

Roditelji bi u takvim slučajevima trebali posjetiti liječnika kako bi se isključile druge bolesti poput reumatizma ili bakterijske upale.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.