BLAGO SE NJIMA: Grad u Danskoj uveo četvorodnevnu radnu sedmicu

Odsherred je postao prvi grad u Danskoj koji je za sve uposlenike općinske administracije uveo četvorodnevnu radnu sedmicu

Vlasti Odsherreda, grada u Danskoj, uvele su četvorodnevnu radnu sedmicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Odsherred je postao prvi grad u Danskoj koji je za sve uposlenike općinske administracije uveo četvorodnevnu radnu sedmicu.

Oko 300 radnika Općine Odsherred od sada i petak mogu koristiti kao slobodan dan, tako da uz subotu i nedjelju, imaju tri slobodna dana u sedmici.

Kirsten Lund Markvardsen, iz općinske administracije, kazala je novinarima da su nakon dugih razgovora predstavnika gradskih vlasti odlučili da ideju o četvorodnevnoj radnoj sedmici konačno provedu u djelo.

Dodala je kako u gradskoj upravi svi vjeruju da će na ovaj način dodatno motivisati uposlenike da pružaju još kvalitetnije usluge građanima.

“Sigurni smo da će ljudi cijeniti to što imaju dodatni dan za odmor“, rekla je Markvardsen, dodajući da će općinski službenici od sada raditi 35 sati sedmično.

Inače, standardna radna sedmica u Danskoj traje oko 37,5 sati.

Državni službenici zaposleni u općini oduševljeni su novim načinom rada, dodajući kako su presretni što će od sada imati tri slobodna dana za društvene aktivnosti kod kuće i u privatnom životu.

Odsherred je poluotok na sjeverozapadnom dijelu ostrva Zealand (Sjælland) u Danskoj. Udaljen je oko 100 kilometara zapadno od Kopenhagena. U gradu trenutno živi oko 33.200 stanovnika.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.