BILA JE “KAO” SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA: Dodik, baš kao i Srbija, gura migrante u Federaciju i ne daje im u RS

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je danas da bi eventualna upotreba oružanih snaga na zaštiti granica Bosne i Hercegovine bila ispomoć Graničnoj policiji.

On je rekao da je na danas održanoj Hitnoj sjednici Predsjedništva predložio da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na teritoriju cijele države.

-Dodik je predložio zaključak kojim je traženo da se od entitetskih struktura i Granične policije kooridiniraju aktivnosti u zaštiti granice. Ja to nisam podržao zbog određenih formulacija. Nadam se da ćemo do naredne sjednice naći neko rješenje. Moji stavovi kada su u pitanju migrantska kriza: BiH mora putem državnih agencija da zaštiti granicu od ilegalnih ulazaka migranata. Drugo, teret se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije uredu da teret podnose dva ili tri kantona s posebnim naglaskom na Unsko-sanski kanton. Predložio sam da se migranti rasporede po cijeloj BiH, ali gospodin Dodik je rekao da je protiv. Treće, prema migrantima se moramo podnositi humano i četvrto, migranti moraju poštovati zakone Bosne i Hercegovine – rekao je Džaferović, prenosi N1.

Na pitanje da li bi eventualni angažman Oružanih snaga na zaštiti granica bio zakonit, Džaferović je rekao da je prijedlog bio u skladu sa zakonom.

Slični članci

-Angažman Oružanih snaga, gospodin Komšić je ponudio odluku koja je u skladu sa zakonima. To bi bila pomoć Graničnoj policiji. GP BiH je jedina nadležna za granice Bosne i Hercegovine. Upotreba Oružanih snaga kao pomoć ne bi bila protiv zakona – naglasio je Džaferović.

Dodik: Vojska neće ići na granicu, nema migrantskih centara u RS-u

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas nakon hitne sjednice da je sjednica završena bez donošenja bilo kakve odluke.

Kazao je da on nije prihvatio inicijativu da se duž granice Bosne i Hercegovine rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH da štite granicu od migranata.

– Ostali smo bez bilo kakve odluke. Zahtjev koji je predložio Željko Komšić, a podržao Šefik Džaferović, išli su da se da nalog pripadnicima Oružanih snaga da čuvaju granicu. Ja sam to odbio. Tu odluku neće moći donijeti. Oružane snage nemaju tu nadležnost. Ja sam prije godinu tražio takvu mjeru. Nije podržana i ja sam se pomirio s tim – rekao je Dodik.

Dodao je i da “to nije nadležnost vojske”.

– Ja ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori. Odbijena je i odluka za raspoređivanje Frontexa što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrđa. Jedna mazohistička odluka jer bi samo povećala probleme krize. Preglasan sam u pogledu Frontexa. Procedura govori da se te tačke mogu vratiti u redovnu proceduru. Ja mogu potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa – rekao je on.

Dodao je i da je član Predsjedništva Šefik Džaferović predložio da se donese zaključak koji podrazumijeva da se centri za smještaj migranata rasporede po cijeloj Bosni i Hercegovini.

– Na prostoru Republike Srpske neće se pratiti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba biti kolateralna priča u tom pogledu – kazao je Dodik, te dodao da će problem s migrantima biti “serviran” nižim nivoima vlasti.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.