BALON KOJI ĆE PUĆI: Cijene stanova u Hrvatskoj skočile za 12 posto

Kvadratni metar novog stana u prvoj polovici 2019. koštao je 1.630 eura što je 12,1 posto više nego prošle godine

Oni koji su kupili novi stan u prvoj polovici ove godine za kvadratni metar u prosjeku su plaćali 1.630 eura, što je 12,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, piše Jutarnji list, prenosi Hina.

Za tako snažan rast isključivo su zaslužni dijelovi Hrvatske bez Zagreba, vjerojatno najviše Jadran. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u ostalim gradovima kvadratni metar koštao 1.578 eura, oko 268 eura ili 20 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U Zagrebu su cijene ipak stagnirale i ostale su na nivou od oko 1.664 eura, navodi list.

Ako se gledaju novi i korišteni stanovi, dostupni podaci za prvo tromjesečje pokazuju da su na nivou Hrvatske cijene povećane 7,4 posto, pri čemu u Zagrebu čak 11,4 posto.

Rast starijih stanova u Zagrebu

Brojke upućuju da u Zagrebu snažno rastu cijene starijih stanova, dok je u drugim dijelovima taj trend zahvatio novogradnja. Vrlo je vjerojatno da na poskupljenje novogradnje više utiče turizam, dok rastu cijena starijih stanova značajnije pridonosi državni program subvencioniranja kredita za mlade porodice, piše Jutarnji list.

Sudeći prema prvim brojkama, interes za njih je vrlo dobar i ove godine pa se vjeruje da će raspoložive subvencije biti maksimalno iskorištene.

Međutim, mlade porodice koje ulaze u postupak počele su se žaliti kako im utrka za subvencijama postaje finansijski teško izdrživa. Jedan od problema sada im je procjena vrijednosti nekretnina koju provode banke, prenosi list.

 

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.