BAKIR NAS POSLUŠAO: Žalićemo se Ustavnom sudu na protuustavno izabranu Gordanu Tadić

U pravosuđu BiH je provedeno klasično etničko čišćenje Bošnjaka, što je protustavno jer Ustav BiH kaže da će struktura vlasti, uključujući i pravosudne, pratiti strukturu stanovništva. Dakle, nekih 50 posto bi moralo pripasti Bošnjacima, a nema ih nigdje, pometeni su

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, najjače patriotske stranke u BiH, u sinoćnjem intervjuu BHT izjavio je da će stranka podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog nezakonitog i protuustavnog izbora još jednog nebošnjačkog člana u pravosuđe BiH, Gordane Tadić.

Kao što je poznato posljednjih godina uklonjeni su svi bošnjački predstavnici iz rukovodstva pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini. Riječ je o klasičnom etničkom čišćenju, nešto što je zacrtano i kod Srba i kod Hrvata devedesetih godina uoči agresije na našu domovinu. A ono što nisu uspjeli vojnim putem, sada žele ostvarili uz pomoć UZP dvojca Čović-Dodik i njihovih poslušnika u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, na čelu sa Milanom Tegeltijom. Sve što je VSTV radilo proteklih godina bilo je na štetu bošnjačkih kadrova, koji su sistematski pometeni iz svih pravosudnih institucija.

Završni korak je načinjen posljednjim izborom Gordane Tadić na mjesto glavnog tužioca Tužilaštva BiH, čime je dovršen proces protuustavnog odstranjivanja Bošnjaka sa čelnih pozicija u pravosuđu, naveo je u sinoćnjem intervjuu Bakir Izetbegović:

– Ovo je protustavno zato što Ustav BiH kaže da će struktura vlasti, uključujući i pravosudne, pratiti strukturu stanovništva. Dakle, nekih 50 posto bi pripadalo Bošnjacima, ili 44 posto po popisu iz 1991. računajući i rukovodeće funkcije u pravosuđu, što više nije slučaj jer ih nema, naglasio je Izetbegović.

– Još u vrijeme kada je Gordana Tadić obavljala funkciju v.d. glavnog tužioca, zadnje dvije ipo godine, zaustavljen je proces sankcionisanja odgovornih za neustavni referendum povodom obilježavanja 9.januara kao Dana RS-a i otpočeo je, 20 godina nakon agresije, proces masovnog hapšenja i montiranog procesuiranja branilaca Armije RBiH kako bi se napravio vještački etnički balans u ratnim zločinima. To su očigledno bile glavne reference i zasluge za imenovanje Gordane Tadić na ovu funkciju. Više je nego jasno da je većinski broj članova Visokog tužilačkog i sudskog vijeća puki provoditelj politika koje Bošnjake iz navedenih razloga žele ukloniti iz vrha pravosuđa i spriječiti da se Tužilatvo BiH odlučnije obračuna sa korupcijom, istakao je predsjednik SDA.

– Mi cijelo vrijeme pominjemo taj udar na Ustav BiH, to se radi u kontinuitetu. I jedno od tih udara je i ovo imenovanje gospođe Tadić za glavnog tužioca. I zato nam se nameće da nam valja pred Ustavnim sudom braniti Ustav Bosne i Hercegovine, istakao je Bakir Izetbegović.

Slični članci

Podsjećamo, naš portal kontinuirano piše o nezakonitostima i neustavnim procesima u pravosuđu Bosne i Hercegovina, a na štetu Bošnjaka. Na žalost, jedni smo od rijetkih medija koji to čine i upozoravaju na crnu budućnost koja se sprema Bošnjacima sa ovakvim sastavom pravosuđa, bez Bošnjaka u njenom vrhu. A pokazala je to i zloglasna Gordana Tadić proteklih godina kada je kontinuirano dizala optužnice protiv branilaca naše domovine, boraca i komandanata Armije RBiH, a sve sa jasnim ciljem da izjednači žrtvu i agresora i skrene pažnju sa UZP sa Hrvatskom i Srbijom.

U prošlosedmičnoj analizi smo pozvali SDA da više ne smije čekati i “pucati iz prazne puške” samo sa saopćenjima, već hitno uputiti apelaciju Ustavnom sudu i zatražiti preispitivanje izbora glavnog tužioca, ali i ostalih nezakonito izabranih rukovodilaca u pravosuđu BiH.

Predložili smo da pošalju zahtjev Ustavnom sudu da hitno stopira ovaj izbor glavnog tužioca (HDZ-ove figure Gordane Tadić) jer je protuustavan i ruši nacionalni balans.

Očekujemo da Sud u ovom slučaju odmah donese privremenu mjeru, da se izbor stopira dok se ne utvrde činjenice. A one su, jasno je ko’ dan, na strani izigranih Bošnjaka.

Drago nam je da su nas poslušali i očekujemo sljedeće poteze. Jer SDA je ipak stranka na koju se Bošnjaci mogu osloniti. Ponekad nezgrapna, ali nikad ne posustaje i vazda istrajava u borbi za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu.

 

1 komentar
  1. Hajro Dervisevic je napisao:

    Poslije boja koplje u trnje.
    Stalno kasnis ili je iz neznanja ili zbog licne promocije .

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.