AUSTRALIJA U BORBI PROTIV TERORISTIČKE PROPAGANDE: Novi zakon prijeti društvenim mrežama visokim kaznama za nasilni sadržaj

Australija će kazniti društvene mreže s do deset posto njihove godišnje dobiti a direktore tih kompanija kažnjavat će zatvorom do tri godine ako nasilni sadržaj nije “ekspresno” uklonjen, kaže se u novom zakonu koji je parlament izglasao u četvrtak.

Novi zakon je odgovor na ubojstva koja su se dogodila na Novome Zelandu, gdje je ubojica usmrtio 50 ljudi u dvije džamije.

Napadač je uživo prenosio svoj napad na Facebooku a korisnici su ga dijelili preko sat vremena prije nego li je uklonjen, što je australski premijer Scott Morrison nazvao neprihvatljivim.

Osumnjičeni Australac Brenton Tarrant (28), opsjednut nadmoćnošću bijele rase, suočen je s optužnicom za 50 ubojstava i 39 pokušaja ubojstava. Australac se prvi put na sudu pojavio 16. marta. Nije se izjasnio o krivnji, niti je zatražio puštanje uz kauciju. Pred sud će ponovno izaći sutra.

“Važno je da pošaljemo vrlo jasnu poruku kompanijama koje drže društvene mreže da očekujemo da će se njihovo ponašanje promijeniti”, rekao je australski ministar komunikacija Mitch Fifield novinarima u Canberri.

Slični članci

Google je odmah odgovorio na novi  zakon, kazavši da “neće tolerirati teroristički sadržaj” na svojim platformama.

“Predani smo biti predvodnici u razvoju novih tehnologija i standarda za identificiranje i uklanjanje terorističkog sadržaja”, dodali su iz Googla.

Facebook zasad nije komentirao novi zakon, no prošle sedmice su poručili kako razmatraju ograničenja pristupa sadržajima koji se uživo prenose.

Ograničenja bi među ostalim ovisila o ranijim kršenjima njihovih standarda.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.